Dani otvorenih vrata HAZU-a u Puli

Dani HAZU-a u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Dani HAZU-a u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održani su i u Puli predavanjima uglednih stručnjaka na Sveučilištu Jurja Dobrile.

Na otvaranju programa dožupanica Giuseppina Rajko rekla je da je vrlo važna i Područna jedinica Zavoda za povijesne i društvene znanosti koja djeluje u Puli, a posebno je pohvalila činjenicu da se Dani u Puli obilježavaju predavanjima uglednih stručnjaka.

Akademik Petar Strčić govorio je o "Kvarnersko-primorskom i Liburnijsko-istarskom području u povijesti i prošlosti HAZU-a" ilustrirajući povijesne i kulturne mijene kroz brojne primjere i anegdote, zanimljivosti i kuriozitete.

Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. Alfio Barbieri izlagao je na temu "Sveučilište u Europi", koja je danas itekako aktualna i zanimljiva a akademik Goran Filipi, vrsni lingvist imao je izlaganje naslovljeno "Istrorumunjski jučer, danas i sutra".

"Kao institucija bogate baštine i velikog iskustva, Akademija je danas okrenuta budućnosti i novim izazovima s kojima se hrvatsko društvo suočava kao dio globaliziranog svijeta.

Hrvatska akademija siguran je oslonac hrvatske nacije u ovim turbulentnim vremenima užurbanih promjena i pridonosi konsenzusu oko strateških nacionalnih ciljeva, uz njegovanje temeljnih vrednota na kojima počiva ljudsko društvo", naveo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u programskoj knjižici koja prati ovu manifestaciju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter