Dani nematerijalne kulture u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od 8. do 11. travnja Istarska županija organizira niz dogadaja vezanih uz ocuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Sve pocinje manifestacijom ETNOFILm u rovinjskom Multimedijalnom centru koja traje od cetvrtka do nedjelje, dok ce se u petak u pulskom Circolu održati okrugli stol i glazbena vecer u povodu nedavnog uvrštavanja dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine covjecanstva", kazao je Vladimir Torbica, županijski procelnik za kulturu, na konferenciji za novinare u utorak.

Dodao je da se briga za nematerijalnu kulturnu baštinu povezuje uz realizaciju Istarske kulturne strategije. "Prvi cilj bio je osnovati vijece za nematerijalnu kulturnu baštinu, što smo i ucinili.

Medu važnim ciljevima je i osnivanje centra za nematerijalnu kulturnu baštinu, a prije okruglog stola u petak ce u Circolu župan Ivan Jakovcic i nacelnik opcine Pican Ivan Frankovic potpisati ugovor o obnovi Barunove palace u kojoj ce centar biti smješten, a djelovat ce u sklopu Etnološkog muzeja Istre", kazao je Torbica.

Lidija Nikocevic, ravnateljica tog muzeja, najavila je okrugli stol koji ce se održati u petak u 11 sati u Circolu te glazbenu vecer koja ce se održati na istom mjestu u 19.30.

Na okruglom stolu sudjelovat ce priznati strucnjaci i znanstvenici koji ce raspravljati o modelima odredivanja, zaštite i prezentacije nematerijalne kulture, dok ce u programu multimedijalne glazbene veceri, ciju režiju potpisuje Mauricio Ferlin, nastupati sviraci i pjevaci hrvatskog i talijanskog kulturnog kruga iz Istre, Hrvatskog primorja i s kvarnerskih otoka.

"ETNOFILm je jedini i prvi festival takve vrste u Hrvatskoj, a osim filmova u sklopu programa bit ce puno gostiju, predavanja i radionica. Bit ce prikazano 18 filmova koje su selektirali Tanja Bukovcan, Aleksej Gotthardi Pavlovsky i Sanja Puljar D'Alessio", najavila je Tamara Nikolic, voditeljica tog projekta.


Podijeli: Facebook Twiter