Dani momjanskog muškata i tartufa


Na ovogodišnjim, drugim Danima momjanskog muškata i tartufa, koji se održavaju od 1. do 15. studenog, lokalni će vinari i ugostitelji nuditi prigodne menije bazirane na bijelom tartufu, sljubljene s čuvenim slatkastim vinom Momjanštine. Jela će se moći kušati u pet konoba: Atelieru u Marušićima, Starom podrumu u Mostu, Rinu u Momjanu, Pjeru i Marinu u Kremenju te agroturizamu San Mauro. Muškat iz ovogodišnje berbe moći će se degustirati u vinarijama Kabola, Kozlović, Prelac, Sinković i Brajko.

Manifestaciju organiziraju TZ Buja i udruga proizvođača momjanskog muškata Vino momilianum, ne samo radi promocije vina karakterističnog za ovaj kraj, nego i Momjanštine, ali i zbog promjene prakse nekih somelijera i ugostitelja koji ovo vino nude samo uz slastice. Ono, naime, odlično paše i uz ostala fina jela i namirnice, poput bijelog istarskog tartufa.

Ministarstvo poljoprivrede momjanskom je muškatu u srpnju dodijelilo oznaku izvornosti. Rješenje je proslijeđeno Europskoj komisiji sa zahtjevom za zaštitu oznake izvornosti u Europskom registru. Momjanski muškat je specifična sorta bijelog muškata, suh je i sladak, intenzivne zlatne boje. Miriše poput karanfila, ruže i kadulje, a već stoljećima raste na momjanskim brežuljcima. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter