Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Velka Šuran, Franko Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić najavili su manifestaciju (P. LUKEŽ)
Velka Šuran, Franko Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić najavili su manifestaciju (P. LUKEŽ)

Dani mladog maslinovog ulja osmi će se put održati u Vodnjanu, a svečano otvorenje je u petak u podne u šatoru na velikom parkiralištu kod Doma mladih. Tijekom tri dana posjetiteljima će se predstaviti osamdesetak izlagača s više od 200 uzoraka maslinovog ulja, najavljeno je na konferenciji za novinare u Vodnjanu.

- Naši su maslinari dokazali koliko su sposobni u proizvodnji maslinovog ulja pa manifestacija ima sve veći značaj. Poprimila je međunarodni karakter jer postaje susret međunarodnih i lokalnih maslinara, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. Najavio je da će, uz istarske i dalmatinske, prvi put sudjelovati maslinari iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije, a gosti iz Srbije predstavit će se sa šljivovicom. U šatoru površine 1.300 četvornih metara te na šestotinjak metara otvorenog prostora očekuje se više od 20 tisuća posjetitelja. Interes za izlaganje je bio toliki da su tridesetak izlagača morali odbiti, rekao je Vitasović.

- Zbog velikog interesa sljedeće godine moramo razmisliti da proširimo postojeći ili da manifestaciju premjestimo na neki veći prostor u Vodnjanu, dodao je.

Za edukativni dio manifestacije zadužena je udruga Agroturist, suorganizator manifestacije, a njen predstavnik Franko Raguž najavio je vođene degustacije maslinovih ulja koje će se tijekom sva tri dana odvijati pod vodstvom porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, a bit će održana i brojna stručna predavanja. Oil bar, koji je prvi put prije tri godine organiziran u šatoru, naišao je na dobar odaziv pa će i ove godine proizvođači moći kod senzornih kušača provjeriti kvalitetu svojih maslinovih ulja.       

Gastro show održavat će se svakog dana te će se predstavljati najbolji istarski kuhari s jelima od istarskog goveda, divljači, istarskog magarca i ribe, najavila je Velka Šuran iz LF cateringa. Mladi kuhari i poznati istarski kulinari sudjelovat će u bogatom "show cookingu." Ove je godine poseban naglasak na pekarstvu i slastičarstvu pa će se slastice pripremati svakog dana, a uz poznate pekarnice i slastičarnice, sudjelovat će istarske ugostiteljske i turističke škole.

Popratne programe koji će se odvijati u cijelom Vodnjanu najavila je direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić, a počinju u petak u 20 sati kad će se Showroom Antonella Antonelle Gregorović u galeriji El Magazein predstaviti modnom revijom "Women" iz kolekcije "Black pearl". Organizator manifestacije je Grad Vodnjan, suorganizatori su Agroturist, TZ Vodnjan i Olivis, a pokrovitelj je Istarska županija. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter