Dani Matice hrvatske: Sugestivne pjesme Josipa Pina Klarića

Dani Matice hrvatske u Puli - Daniel Mikulaco, David Ivić, Josip Pino Klarić i Alvijana Klarić
Dani Matice hrvatske u Puli - Daniel Mikulaco, David Ivić, Josip Pino Klarić i Alvijana Klarić

U ponedjeljak su u prostorijama pulskog ogranka otvoreni Dani Matice hrvatske u Puli, trodnevne manifestacije.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika ogranka Daniela Mikulaca, predstavljena je nova, treća knjiga Josipa Pina Klarića „Pod sjenom svetog Vida“, koja sadrži njegove misaone lirike mahom religiozne tematike.

Knjiga je, kako je rekla Alvijana Klarić koja je predstavila autora i njegovo stvaralaštvo, dijelom napisana mjesnim govorom Gračišća, a dijelom su tu pjesme pisane hrvatskim standardnim jezikom. Ona je pročitala i pogovor koji je napisao dr. Aldo Sinković, dopisnik Vatikanskog radija, a koji oslikava bit Klarićeva stvaralaštva.

Kako zvuče pjesme na dijalektu, pokazale su izvorne govornice toga mjesnog govora Marijana Širol i Bruna Balde, a na hrvatskom je njegove uratke čitala pjesnikinja Marija Družeta.

Za glazbeni intermezzo bile su zaslužene učenice pulske glazbene škole Anamarija Bukovnik, violončelo i Letizia Ulika Roce, violina, uz poznatu flautisticu Natašu Dragun.

Nakladnik David Ivić iz Matice hrvatske Pazin govorio je kako je knjiga nastala.

- Autor je želio pokloniti svoje pjesme upravo u ovo doba godine. Počeo je pisati krajem 2010., i u njegovoj su zbirci prisutne pjesme religiozne tematike, ali i one gdje manifestira ljubav prema zavičaju i domovini. Zbirka je bogato opremljena i fotografijama čiji su autori sam Klarić i Alvijana Klarić, kazao je Ivić.

Potom se obratio sam autor zahvalivši se svima onima koji su pripomogli da zbirka ugleda svjetlo dana. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter