Dani kreativnosti u Puli: Treba podupirati kreativce

Ivana Nikolić Popović, predsjednica udruge MRAK (D. ŠTIFANIĆ)
Ivana Nikolić Popović, predsjednica udruge MRAK (D. ŠTIFANIĆ)

U Domu hrvatskih branitelja, u sklopu 6. dana kreativnosti i inovativnosti, danas je održana konferencija pod nazivom Inovativna Hrvatska, koju je organizirala Udruga MRAK-Mreža za razvoj i kreativnost, a koja je otvorila aktualna pitanja regionalnog razvoja i razvoja kreativne i kulturne industrije te okupila stručnjake i kreativce iz kulture, turizma, gospodarstva i poduzetništva.

Predsjednica udruge Ivana Nikolić Popović rekla je da je važno da poslovni ljudi na raznim pozicijama u tvrtkama daju priliku kreativcima bez kojih društvo danas ne može funkcionirati. Dodala je da su najuspješnije ekonomije u svijetu one koje izvoze svoju kulturu.

- Sada više nego ikad treba podupirati talentirane pojedince, a prioriteti Hrvatske trebaju biti usmjereni na pametan i održiv rast temeljen na znanju i inovacijama te promicanju zelenijeg i konkurentnijeg gospodarstva, rekla je Nikolić Popović. Po njenim riječima, u Europi u kulturnoj industriji radi preko 6 milijuna ljudi,  no u Hrvatskoj je situacija po tom pitanju loša jer rad u kreativnoj industriji još uvijek nije dovoljno prepoznat i vrednovan.

Konferenciju je podržao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji se našalio i rekao da su gosti iz Zagreba stvarno trebali biti kreativni da se probiju do Doma branitelja, jer gradska uprava još uvijek nije toliko kreativna da velike infrastrukturne projekte provodi bez prekopavanja gradskih prometnica. Istaknuo je da svi pričaju o krizo no i kriza je, rekao je, prostor i šansa da se neke stvari promijene i poboljšaju.

- Trudimo se sa što manje novca napraviti kreativne projekte, a osobito smo ponosni na organizaciju hokejaške utakmice usred ljeta u Areni za što je trebalo i kreativnosti ali i hrabrosti, rekao je Miletić. Dodao je da je Pula prva uvela e-poslovanje i e-potpis što je građanima znatno olakšalo korištenje gradskih usluga.

Zdenka Lončar iz Ministarstva poduzetništva i obrta naglasila je da Ministarstvo aktivno podupire kreativce o čemu svjedoči i 93 milijuna kuna koliko je ove godine osigurano za razne kreativne programe i jačanje poslova konkurentnosti.

- Konkretno, početnici u poduzetništvu mogu dobiti između 20 i 250 tisuća kuna, a za projekte inovacija moguće je pojedinačno dobiti bespovratnih 400 tisuća kuna, rekla je Lončar.

Nagrade za "Pametno rješenje za pametnu Pulu"

Središnji dio manifestacije je dodjela nagrada za kreativnost i inovativnost u devet gospodarskih i društvenih kategorija. Nagrada će biti dodijeljena i najboljem projektu pristiglom na natječaj "Pametno rješenje za pametnu Pulu" koji je Mreža za razvoj i konkurentnost organizirala s Gradom Pulom. Nominirani su Convergent media group d.o.o. s projektom "Pula na dlanu", Odjel za ekonomiju Sveučilišta Jurja Dobrile s projektom "Osjeti Pulu" i Kazimir Berljavac s projektom S.E.E.P Grada Pule. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter