Dani kobasica u Svetom Petru u Šumi

Ilustracija (D. ŠIŠOVIĆ)
Ilustracija (D. ŠIŠOVIĆ)

Premijerna trodnevna gastromanifestacija proizvođača istarskih kobasica nazvana "S klobasicom u Europu" otvara se u petak u 14.30 sati znanstveno-stručnim skupom u mjesnoj Hrvatskoj čitaonici.

U četverosatnom programu izredat će se čak 12 predavanja, a izlagat će znanstvenici ili poznavatelji lokalne gastronomije slijedom: Milan Antolović, Blanka Sinčić Pulić, Davor Šišović, Bela Njari, Žaklina Jurišić, Martina Šimunković, Josip Bratulić, Lidija Kozačinski, Andrija Matić, Jelena Đugum, Ivica Kos, Nataša Glišić Firšt i Mario Bratulić.

U povečerju u agroturizmu "Pod čeripnjom" obitelji Franjul u zaselku Dolinci održat će se zanimljiv gourmet susret nazvan Večer istarskih klobasica. Na njemu će se, zbog ograničenosti prostora samo za one s pozivnicom, prezentirati niz novih domišljatih jela, obavezno s domaćim kobasicama, nastalih u kreativnoj sprezi i uzajamnom nadahnuću istarske gastronomske tradicije i moderne kulinarske inovacije.

Petak završava koncertom grupe Night express u šatoru na mjesnom trgu.

Udarni je dan dakako subota kada će se u 11 sati u sportskoj dvorani podijeliti priznanja najboljim proizvođačima kobasica, a zatim u istom prostoru slijedi cjelodnevni program degustacije i prodaje tradicionalnih kobasica i proizvoda.

Posjetiteljima će se na jednom mjestu predstaviti 30-ak izlagača iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i Hercegovine. U 17 sati slijedi predstavljanje partnera susreta proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije, a sat vremena kasnije predstavljanje tradicionalnog načina proizvodnje istarskih kobasica.

U 19 sati je zakazano izvlačenje tradicionalne nagradne igre Glasa Istre, a u 21 sat izvlačenje nagradne igre same manifestacije. Tijekom dana goste će zabavljati Amaro band i Etaloni, a od 22 sata na šatoru na trgu Tomislav Bralić i klapa Intrade. U nedjelju od 13 sati pa sve do noći u šatoru ponovo slijedi cjelodnevni zabavni i gastro program s naglaskom na promociju istarskih kobasica. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter