Dani kada se Rovinj pretvara u fotografsku metropolu


U znaku brojnih izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolia, ali i zabava i druženja odvijat će se i ovogodišnje, inače deveto po redu izdanje festivala Rovinj Photodays, koje jer na rasporedu 6. i 7. svibnja. Riječ je naime, o danima kada se Rovinj pretvara u fotografsku metropolu u kojoj se nalaze, sastaju i prezentiraju, ali stvaraju nove, atraktivne snimke brojni i istinski zaljubljenici u ovu umjetnost. S obzirom na brojnost događanja nije naodmet podsjetiti i da je za sve izložbe i predavanja ulaz slobodan, uključujući i after partyje.

Izložba finalista i retrospektive

Velika izložba fotografija finalista i pobjednika ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays, njih ukupno 20, čije je otvaranje  zakazano za sutra u 13 sati u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, ujedno je i središnja točka događanja na festivalu. Ali, posjetitelji će imati prigode doživjeti i desetak referentnih izložbi. Uz finaliste natječaja, koji se predstavljaju u sedam natjecateljskih kategorija- arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept s ukupno 150 eksponata, tu je i izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix nagrade Photodays 2015., Rodriga Illescasa pod nazivom "Portreti" koji će publika moći vidjeti u Galeriji Adris.

Nadalje, retrospektiva riječkog fotografa iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu Fernanda Soprana - "Fotografije 1944.-1974." bit će postavljena u crkvi svetog Tome, dok će se izložba iz ciklusa "Prijatelji mora" pod imenom "Plavi sat", i ovog puta tradicionalno moći vidjeti na otvorenom - gradskoj rivi.

Brojne radionice i razgovori

Rovinjska riva će ugostiti i izložbu pod imenom "Na terenu" koja će osigurati svima da vide kako i što rade fotoreporteri "Glasa Istre" i "Novog lista", naravno na terenu. Izložba "Komprimirani svjetovi - fotografija na javnim mjestima" bit će postavljena u Centru vizualnih umjetnosti "Batana", dok će izložba "David Bowie"- multimedijalna priča o legendarnom glazbeniku i to kroz objektiv Briana Rasica, majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla, čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća - biti u Multimedijalnom centru.

Uz izložbe, direktor festivala Denis Rendić, najavio je i brojna događanja poput "Madness by NovaLica.com" - eksluzivne modne radionice: "Colors of Spring" i "Boudoir", "Mihoci Wedding Workshop" - radionicu fotografiranja vjenčanja te predavanje

"O svijetlu, o boji, o kontroliranju boje!" stručnjaka Davora Horvata (Studio B-Nula). Posjetitelji i autori će se moći družiti s glavnim selektorima natječaja - Mindaugasom Kavaliauskasom i Kristinom Juraite, a tu je i predstavljanje festivala kroz "Balkan Photo Festival - Balkan Photo Award" kao i razgovor s umjetnicima na kojemu će troje finalista Rovinj Photodaysa, odnosno pobjednici u pojedinim kategorijama prezentirati svoje radove.

Tradicionalna svečana dodjela nagrada najboljim fotografima održat će se u subotu u 18 sati u dvorani Adris, nakon čega slijedi večera i u 22 sata after party ( u društvu Night express banda i Dj Luca Montecchi: "Global disco project" u Amarinu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter