Dani Julesa Vernea u Pazinu

Suđenje Sandorfu, Bathoryju i Zathmaru 
Suđenje Sandorfu, Bathoryju i Zathmaru 

Ovogodišnja manifestacija Dani Julesa Vernea u Pazinu protekla je u opuštenoj, mogli bismo kazati obiteljskoj siesta atmosferi čemu je, osim toplog vremena, (do 30 stupnjeva u hladu) pridonio program prilagođen najmlađima koji je privukao čitave obitelji. Sve je izvjesnije da je ova fantastično-avanturistička priredba koja broji već sedamnaest ljeta pronašla put do šire publike, a to je prvenstveno kroz dječje radionice inspirirane što istraživačkim fantastičnim svijetom Julesa Vernea, a što kroz zaboravljene tradicionalne igre koje djeca, prema onom što smo vidjeli, s velikim interesom prihvaćaju.

Tako su se u parku ispred Kaštela u "Dječjem kutku kapetana Nema" izrađivali kostimi i lampioni te pisale i pričale priče, dok su se na za promet vozilima zatvorenom prilazu Kaštelu demonstrirale stare dječje igre te upriličila utrka puževa. U Sobi Julesa Vernea u Kaštelu održala se predstava za djecu "Inspirit junior" te odigrala igra "Jules Verne, ne jadi se". S djecom koja su ispunila ulice starog grada dolaze i roditelji kojima se pak ponudilo razgledavanje već tradicionalne kostimirane promenade kojim se grad želi nakratko vratiti u 19. stoljeće, odnosno u vrijeme radnje Verneova romana "Mathias Sandorf".

Na prilazu Kaštelu zabavljali su ih plesom i pjesmom pazinski folkloraši, a na istom su mjestu mogli razgledati i štogod kupiti na prigodnom sajmu gdje su se nudile igračke, suveniri i ostali proizvodi. Posebno treba pohvaliti štand LAG-a središnje Istre gdje se za simboličnih pet kuna moglo pojesti maneštru od bobići ili koromača, ali i kušati domaće trešnje.

Za one željne glazbe već u kasnim poslijepodnevnima satima ispred Kaštela zasvirala je popularna pazinska etno skupina Veja da bi u večernjim satima nakon okončanja događanja u i oko Kaštela uslijedila dva kvalitetna koncerta u nedalekim ugostiteljskim objektima. Ispred caffe bara Duga posjetitelje manifestacije su po povratku iz Kaštela odmah "preuzeli" odlični i iskusni pazinski hard rockeri koji se odazivaju na ime TTRT, što nije nikakva skraćenica već približni zvuci tematske pjesme filma Indiana Jones. Oni koji su izmakli prvima stigla je ruka škotskog funk/soul benda The Foo Birds koji se strateški smjestio u buffetu Bunker.

Ipak, vrhunac manifestacije dogodio se u 21 sat predstavom "Mathias Sandorf u tri čina" kada je ispred pazinskog Kaštela u pratnji žandara pješice i na konjima stigla uhićena skupina od trojice zavjerenika na čelu s grofom Sandorfom. Odmah su ih sproveli na suđenje u dvorište utvrde, a premda je ispitivanju i presudi nazočio čitav puk, suci su bili nemilosrdni - smrt strijeljanjem. Uz spektakularne scene u mrkloj noći, dvojac zavjerenika (Sandorf i Bathory) uspio je pobjeći iz čuvane tvrđave dok su Zathmara čuvari uspjeli otkriti.

Posjetitelji su tijekom dana mogli isprobati pazinski zip-line odnosno spuštanje sajlom preko Pazinske jame ili se pak zaljuljati nad Jamom velikom ljuljačkom vezanom za most Vršić, dok su eksperimentatori novih jela mogli u ugostiteljskim objektima kušati pizze inspirirane Verneovim romanima. Organizatori događaja bili su Grad Pazin, LAG Središnja Istra i Turistička zajednica središnje Istre. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)  


Podijeli: Facebook Twiter