Dani Julesa Vernea samo na fotografijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba fotografija "Kmeti i gospoda" pazinskog fotografa Dorijana Orbanica, otvorena u ponedjeljak, prva je samostalna izložba u novom galerijskom prostoru pazinskog Društva likovnih stvaratelja, a tek druga samostalna fotografska izložba otkad u ovom društvu postoji fotografska sekcija, ciji je Orbanic jedan od najmarljivijih i najuspješnijih clanova.

U minulih nekoliko godina redom je osvajao nagrade na fotografskim natjecajima i skupnim izložbama u Pazinu i okolici pa je samostalna izložba i više nego zaslužena, a njena je tema na više nacina posebna i za autora, i za Pazin, i za poimanje fotografije kao umjetnickog medija.

Izložbom "Kmeti i gospoda" Orbanic je naime predstavio prizore, poglavito portrete, zabilježene na lanjskim i predlanjskim Danima Julesa Vernea u Pazinu, odnosno na onome dijelu te manifestacije kojim je grad u srcu Istre kostimima, inscenacijama i popratnim sadržajima vracen u 19. stoljece, odnosno preciznije u doba kad se zbivaju pazinske epizode Verneova romana "Mathias Sandorf".

Medutim, kako je to na otvorenju izložbe istaknula kustosica Muzeja grada Pazina Marija Ivetic, snimajuci Dane Julesa Vernea Orbanic nije radio fotoreportažu ili dokumentarnu kroniku jednog kulturno-turistickog dogadaja.

Naprotiv, pažljivim vrebanjem izraza lica, osmijeha ili gesta koje odaju karakterne osobine portretiranih likova, Orbanic je današnje Pazince zabilježio kao moguce likove iz pretprošlog stoljeca, dajuci im novi dignitet, individualizirajuci karaktere iz uloga u koje su se u toj manifestaciji današnji žitelji srca Istre uspješno uživjeli.

Predsjednica Društva likovnih stvaratelja Nada Putinja zahvalila je Orbanicu što je probio led izložbom u novoj galeriji, i naglasila da izložba "Kmeti i gospoda" vrlo efektno može poslužiti u kampanjama predstavljanja pazinskih Dana Julesa Vernea bilo gdje u zemlji i svijetu, pokazujuci što Verne znaci Pazinu i kako se od toga može napraviti brend.

Autor je izrazio žaljenje što ove godine Dane Julesa Vernea gledamo samo na fotografijama.


Podijeli: Facebook Twiter