Dani Julesa Vernea: Dječji susret s Verneom


Završnica višednevne manifestacije Dani Julesa Vernea u Pazinu u subotu je u stari dio grada privukla veliki broj Pazinaca i turista, ponajviše domaćih, no čuo se i pokoji strani jezik. U starom dijelu grada, od Starog trga na kojem je bilo inscenirano sajmište iz 19. stoljeća, dopunjeno središnjom pozornicom, pa sve do Kaštela, dočarana je atmosfera 1867. godine, kada se baš ovdje zbiva pazinski dio radnje romana "Mathias Sandorf" iz 1885. godine.

Oštarije su se proširile na ulicu drvenim klupama i bačvama, kitili su ih starinski kaligrafski natpisi, ulični svirači i zabavljači dopunjavali su zanatlije koji su na svojim štandovima nudili drvene i drugovrsne rukotvorine, zakantalo se "kako i jedan put", šetači su se "prezentirali" u raskošnim gospodskim ili skromnijim seljačkim kostimima, a pokoja uniforma iz pretprošlog stoljeća navješćivala je da će se na kraju večeri zbiti i "nešto ozbiljno".

No, veći dio subotnjih programa bio je namijenjen djeci i mladima: od kreativnih radionica na Starom trgu, preko pričaonica priča na otvorenom, do predstava u novouređenoj Sobi Julesa Vernea u pazinskom Kaštelu. U tom je prostoru predstavljen i prvi "Inspirit Junior" program, odvjetak već uhodanog turističkog programa "Istra Inspirit" čija jedna epizoda zahvaća i u pazinski bijeg Verneovog junaka Mathiasa Sandorfa iz zatvora u Kaštelu.

No, ovaj je program prilagođen djeci u obliku interaktivne predstave, gdje mlada publika komunicira s likom Julesa Vernea i pomaže mu u osmišljavanju svojih djela, nakon što mu je inspiraciju prethodno "izoštrila" britka kuharica Marie. Oduševljenom djecom ispunjeno gledalište svjedoči da bi i ovaj Inspiritov program mogao biti uspješan, pogotovo za osnovnoškolske ekskurzije.

Mlađi su se posjetitelji mogli zabaviti i atraktivnim igrama, a za cijele obitelji ili za malo starije pripremljeno je nekoliko poučnih ili adrenalinskih "neobičnih putovanja", od obilaska Pazinske jame preko sakupljanja ljekovitog bilja za herbarij do vožnje zip-lineom ili skakanja rope-jumpingom.

Jedan od atraktivnijih sadržaja pazinskih Dana Julesa Vernea svakako je avanturistička utrka "Put oko Pazina u 80 minuta", u kojoj se ove godine natjecali 16 ekipa, a pobjednici su u obiteljskoj kategoriji Nino i Dino Ivaninić, u kategoriji mješovitih parova Ina i Valter Milohanić, u kategoriji ženskih parova Dubravka Družeta i Selma Jerman, dok su u sportskoj kategoriji put oko Pazina trčeći, plivajući i vozeći bicikl najbrže prošli Valent Božić i Vedran Mohorovičić. Josipa Rigo nagrađena je kao najmlađa sudionica ove utrke, a utješnu nagradu za najnesretniju ekipu dobili su Davor Zorko i Tino Smoković.

Predvečer je ispunjeni Stari trg zabavljala odlična pazinska etno-grupa Veja, a u sam sumrak sve su se oči uprle u kočiju s upregnutim konjima, koja je do Kaštela, pod žandarskom pratnjom, prevozila uhićenike - Mathiasa Sandorfa, Stjepana Bathoryja i Ladislava Zathmara - na suđenje u najtvrđu i najčuvaniju carsko-kraljevsku tvrđavu, baš kao u Verneovu romanu. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter