Dani Istre u Vojvodini

Glavnina programa održat će se u Novom Sadu (Arhiva)
Glavnina programa održat će se u Novom Sadu (Arhiva)

Tradicionalni Dani Istre u Vojvodini održat će se od 16. do 18. studenoga kada će se s nizom kulturnih programa Istrani predstaviti publici u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici. U sklopu teme ovogodišnjih Dana Istre u Vojvodini, "Tradicija kao suvremenost Istre", bit će predstavljeni umjetnici koji osuvremenjenu istarsku tradiciju koriste kao osobni umjetnički izričaj i s time povezuju prošlost i sadašnjost, jačajući istarski regionalni identitet. Tako će se u Gradskoj biblioteci u Subotici i Novosadskoj caffe' knjižari predstaviti pisci koji pišu na dijalektima ili tematiziraju prostor prošle i suvremene Istre: Neven Ušumović, Roberta Razzi, Igor Grbić i Roberta Dubac uz sudjelovanje Radoslava Petkovića, autora romana "Put u Dvigrad".

U Novosadskoj caffe' knjižari, Pozorišnom klubu Zeleno zvono u Zrenjaninu i Muzičkoj školi Josif Marinković u Zrenjaninu nastupit će istarski kantautori Elis Lovrić, Bruno Krajcar i Dražen Turina Šajeta, dok će u Klubu Studentskog kulturnog centra Novi Sad Fabrika rock koncert održati grupa The Shaiones.

Muzej Vojvodine – zgrada Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine, ugostit će izložbu "Pad – San o ljudskosti ili traganje za moralnim", koja tematizira svijet izokrenutih vrijednosti kroz radove devetero istarskih umjetnika (Hassan Abdelghani, Tomislav Brajnović, Alen Floričić, Pino Josip Ivančić, Marina Orlić, Robert Pauletta, Borut Skok, Bojan Šumonja). Prije otvaranja izložbe, čije su kustosice Gordana Trajković i Tina Širec Đodan, performans će izvesti Josip Pino Ivančić i Tomislav Brajnović.

Bit će priređene i eno–gastro prezentacije "Okusi Istre", te će se s predstavnicima institucija Autonomne pokrajine Vojvodine dogovoriti daljnji oblici suradnje. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter