Dani istarske šparuge do 1. svibnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dane istarske šparuge, koji traju do 1. svibnja, po šesti put organiziraju turisticke zajednice sjeverozapadne Istre - Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Ove godine sudjeluju 33 konobe i restorana, a to su na podrucju Umaga A Casa, Badi, Bušcina, Diana, Ma-Ni, Melon, Nono, Pergola, Porto, Sole, Toni, Villa Rossetta-Maruzza, Villa Vilola i Zlatna vala, zatim u Novigradu Sergio i San Benedetto, te u Bujama Atelier, Aquarius, David, Igor, La Parenzana, Malo selo, Marino, Morgan, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio. U Brtonigli sudjeluju Astarea, te hotel-restoran San Rocco i konoba-vinoteka San Rocco.

TZ-i su ove godine željeli dodatno unaprijediti ponudu i kvalitetu usluge tako što su uveli nekoliko novosti. Prva je pravilnik o sudjelovanju koji definira pravila ponašanja, a jedno od tih je da ugostiteljski objekt koji sudjeluje mora biti otvoren tijekom cijelog razdoblja trajanja Dana istarskih šparuga, zatim korice menija moraju biti postavljene po stolovima, a osoba koja poslužuje gosta mora znati osnovne informacije o manifestaciji koje ce prenijeti gostu te ima obvezu da mu prije svega ponudi specijalitete na bazi divljih šparuga koji se nalaze u predloženom jelovniku.

Nadalje, s ciljem jacanja interaktivnog odnosa s gostima, razmatranja njihovih eventualnih primjedbi te upoznavanja njihovih potreba, osmišljena je anketa koja je dostupna na web-portalu klastera. Da bi ih se motiviralo da je ispune, dogovoreno je da ce ugostitelji tijekom iduceg posjeta njihovom lokalu u terminu od 1. listopada ove do 1. ožujka 2013. gostima ponuditi popust od 10 posto na ukupnu konzumaciju.

Treca novost ovogodišnje manifestacije jest ponuda "specijalnih menija po specijalnoj cijeni". Dakle, pored klasicnog menija po redovnoj cijeni, ove ce godine ugostitelji imati i one posebne od dva slijeda - jedan po 70, a drugi po 90 kuna.

Prvi su put ukljuceni vinari s Bujštine tako što tijekom manifestacije prezentiraju svoje mlade malvazije i nude ih po promotivnim cijenama ugostiteljima, koji pak imaju obavezu nuditi ih uz pojedine sljedove.

TZ-i su na sebe preuzeli zadatak pojacane promocije dogadaja tako što su organizirali nekoliko prezentacija u Austriji, Italiji i Sloveniji, redizajnirali su promotivne materijale, angažirali specijalizirane PR agente za gourmet i osigurali posebnu on line promociju putem web-portala. Pored toga, tiskali su unificirane korice menija i menije koje su ugostitelji sami predložili.

Ponovno su objedinili sva dogadanja vezana uz promociju divlje šparuge na podrucju sjeverozapadne Istre. Medu manifestacijama na kojima ce se to odvijati su Smrckijada u Umagu i Šparugada u Novoj Vasi kod Brtonigle, Novigradu (u sklopu GnamGnam Festa) i Kaštelu tijekom travnja. U potonjem selu program pocinje vec iduceg tjedna s kulinarskim trobojem "Zlatna šparuga", a zatim ce se sve nastaviti na Uskrsni ponedjeljak 9. travnja.

Tradicionalna 15. šparugada u Kaštelu, odakle je cijela ideja o ovoj velikoj manifestaciji i nastala, odvijat ce se od 13. do 15. travnja.

Jelovnici na bazi šparuga u svim restoranima i konobama dostupni su na web stranici www.coloursofistria.com.


Podijeli: Facebook Twiter