Dani Inata: Premijera Korakova "Iskoraka"

Scena iz predstave
Scena iz predstave

Premijera predstave "Iskorak" amaterske dramske skupine Korak, koju čine srednjoškolci pulske Gimnazije predvođeni redateljem Patrikom Lazićem, sinoć je otvorila Dane Inata organizirane u povodu proslave 30 godina postojanja tog pulskog alternativnog kazališta.

Izvedbu predstave u prostorima škole nedavno je zabranila Branka Antunović Piton, ravnateljica pulske Gimnazije, tvrdeći da dijelovi teksta obiluju nasiljem, grubim riječima i vulgarizmima.

Upravo je ova kontroverzna tvrdnja zadala predstavi neslućene probleme, kako u realizaciji, tako i u mogućnosti javne izvedbe, ali joj je i nenadano dala vjetar u leđa. Zabrana je okuražila članove skupine Korak koji su, prepušteni vlastitim snagama, stisnuli zube i odlučili predstavu postaviti na noge bez obzira na probleme.

Jedan od njih bila je i reakcija roditelja većeg dijela školaraca kada su doznali da se radi o predstavi LGTB tematike. Korak je u toj bitki izgubilo 80 posto ansambla, no Lazić i ekipa nisu odustali i uspjeli su stvoriti korektnu dokumentarnu predstavu, koja je kratka, jasna i udara ravno u sridu.

Sam početak predstave čine tvrdnje ravnateljice Antunović Piton i reakciju članova skupine na njih. Oni daju neinformiranoj ravnateljici jasnu definiciju kazališta, kako ono funkcionira i koje su mu zadaće. U predstavi su najbolniji oni trenuci u kojima glumci iznose komentare običnih ljudi, koji su prepuni mržnje, neznanja, primitivnosti, konzervativnosti, nasilja, zlobe, nerazumijevanja i u kojima se na neprirodne načine spajaju manjak empatije i destruktivne seksualno obojane fobije.

Upravo nam ti komentari donose sliku hrvatskog društva koje je bolesno, zatrovano, okrenuto prema sebi i beskrajno glupo i zadrto.

To je društvo u kojima osobe istospolne seksualne orijentacije moraju živjeti svoj život u strahu od verbalnih i fizičkih napada te diskriminacije, društvo u kojem je uskraćivanjem njihovih prava jedina konstanta. U tom svijetu žive i dvije mlade djevojke koje na sceni govore o svojoj ljubavi, problemima s kojima se moraju suočavati - kako u obiteljima, tako i u široj zajednici. Njihovu ispovijest prekida segment u kojem glumci na sceni citiraju materijale iz medija - članke iz crne i društvene kronike, reakciju teologa koji homoseksualce postavlja na vrh piramide globalne teorije zavjere, govor političara krajnje desne orijentacije koji, unatoč očiglednom manjku osnovnog prirodoslovnog i humanističkog znanja, uopće ne sumnja u ispravnost svojih tvrdnji o tome što je prirodno, a što neprirodno i sukladno s njima postavlja svoju definiciju normalnog...

Predstava nam donosi i porazne rezultate ankete koju su članovi skupine Korak proveli među Puljanima između 15 i 25 godina. Tako smo sinoć doznali da među našim mladim sugrađanima njih 86 posto smatra da je biti homoseksualne orijentacije odabir pojedinca, 24 posto da je homoseksualnost bolest, a čak 67 posto njih najvjerojatnije bi dobilo ospice održi li se gej parada kojim nesretnim slučajem u našem gradu.

Autor teksta i redatelj predstave je Patrik Lazić, a u predstavi su igrali Nika Ivančić, Diana Zrnić, Snježana Grgić, Andrea Lončarić i Marin Janković. Za oblikovanje plakata i svjetla zadužen je Marin Janković, dok tehničko vodstvo potpisuju Melisa Kamenčić i Teo Frgačić. Službeni fotograf je Franko Frgačić. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter