Dani hrvatskog filma uz potporu Grada Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proces selekcije za konkurenciju ovogodišnjih Dana hrvatskog filma upravo je u tijeku, konstituirano je Vijeće Dana te će se unatoč krizi i novinskim napisima ipak održati po planu, od 22. do 27. travnja u zagrebačkom Studentskom centru, no samo uz financijsku potporu Grada Zagreba, a ne i HAVC-a, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nadamo se da je ovo novi početak nekih novih Dana jer ne bismo trebali ići ispod razine do koje smo došli, ocijenila je Diana Nenadić, predsjednica Vijeća Dana hrvatskog filma. Producentima će vjerojatno biti teško organizirati ovogodišnje izdanje jer imaju samo potporu Grada, ali ne i HAVC-a na čijem natječaju nitko nije dobio potporu za organizaciju manifestacije, dodala je.

Podsjetila je da su se sredstva Danima bitno smanjivala u proteklih sedam godina, primjerice 2007., dok se još odlučivalo u okviru Ministarstva kulture, Dani su dobili 200 tisuća kuna, a prošle godine od HAVC-a 60 tisuća manje što je, istaknula je, neobično od državne agencije koja bi trebala kategorizirati festivale po njihovoj važnosti.

Organizatori još nisu objavili koliko će Grad izdvojiti ove godine, prošle godine financirao ga je sa 150 tisuća kuna.

Za ovogodišnju konkurenciju prijavilo se ukupno 232 filma, što je za oko deset posto manje nego prošle godine, izvijestio je koordinator Dana Davor Šišmanović. Broj prijavljenih filmova nije rekordan, ali nije ni podbacio, ustvrdio je, napomenuvši da je taj broj možda manji i zbog ekonomske situacije, a ne nedavnih napisa o upitnom održavanju ovogodišnjeg festivala.

Nastojat ćemo uvesti programska i organizacijska poboljšanja, održat će se tradicionalni programi, od Male Pule do filmskog kviza te in memoriam program Ladislavu Galeti, a promocije knjiga, izložbe i predavanja mogla bi se održavati i u novouređenom Francuskom paviljonu, rekao je Šišmanović. Najavio je i uvodni program uoči festivala s kratkim filmovima koji su ostali zapamćeni s dosadašnjih izdanja te tribinu o tome je li Treći program HTV-a moguća zamjena za nekadašnju "Kinoteku".

Program će se znati najvjerojatnije do 10. ožujka, a izbor filmova upravo radi selekcijska komisija u kojoj su glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i filmski redatelj Zvonimir Rumboldt.

Najavljena je i mogućnost da se Dani ubuduće, zahvaljujući digitaliziranim dvoranama diljem Hrvatske, održavaju simultano u više gradova, a namjenski filmovi i glazbeni spotovi prijavljivali bi se u jednu kategoriju kao naručeni filmovi.

Do kraja veljače raspisat će se natječaj za novog organizatora na dvije godine, a Vijeće, koje se sastoji od utemeljitelja te manifestacije, dat će licencu za organizaciju festivala. Zadnji dan festivala objavit će se tko je novi organizator i vrijeme održavanja idućeg festivala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter