Dani hrvatske književnosti u Čileu

Nastup hrvatskih pisaca na sajmu knjiga u Santiagu
Nastup hrvatskih pisaca na sajmu knjiga u Santiagu

Od 30. listopada do 6. studenoga u Santiagu, glavnom čileanskom gradu, prvi su put održani Dani hrvatske književnosti na kojima su, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Rovinja, sudjelovali Boris Domagoj Biletić, Željka Lovrenčić i Mladen Machiedo.

Organizator ovoga događaja i domaćin bio je čileanski akademik i pjesnik hrvatskih korijena Andrés Morales Milohnic, a priključio mu se i predsjednik Iberoameričke zaklade, pjesnik i fotograf Teodoro Elssaca. Hrvatski književnici gostovali su na Sajmu knjiga u Santiagu zajedno sa svojim čileanskim kolegama hrvatskoga podrijetla: Franciscom Martinovichem, Ástrid Fugelie Gezan i Nedom Brkić. Moderator je bio Andrés Morales Milohnic. Pred mnogobrojnom publikom, Željka Lovrenčić govorila je o djelatnosti Društva hrvatskih književnika i njegovih časopisa.

Ona je predstavila i svoju najnoviju knjigu "Od pustinje do ledenjaka – književnost čileanskih Hrvata", nedavno objavljenu u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Spomenula je i djela suvremenih hrvatskih književnika koja su u njezinome prijevodu do sada objavljena u Čileu. Čileanski su književnici govorili o svojim vezana s Hrvatskom i pročitali nekoliko svojih uradaka; naši su se autori predstavili svojim radovima u prijevodu te u izvorniku.

Sljedećih dana hrvatski su književnici boravili u mjestu Isla Negra gdje su posjetili kuću Pabla Nerude, te u Cartageni, u muzeju Vicentea Huidobra, a navečer su čitali svoje radove na Hrvatskome domu. Bili su i gosti Iberoameričke zaklade gdje su predstavili svoje knjige i gdje je održan recital Biletićeve i Machiedove poezije, koji je vodila Željka Lovrenčić. Troje naših autora predstavilo se na Filozofskome i humanističkom fakultetu Čileanskoga sveučilišta, a tom su prigodom Knjižnici fakulteta donirali knjige iz svojih privatnih zbirki za buduću Katedru hrvatskoga i slavenskih jezika i kulture "Marko Marulić". Ugovor o uspostavljanju veza i suradnje između Društva hrvatskih književnika i Filozofskoga i humanističkog fakulteta potpisali su dekanica fakulteta i dopredsjednik DHK-a  Boris Domagoj Biletić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter