Dani hrv. filma: Tamari Obrovac nagrada za glazbu

Tamari Obrovac nagrada za glazbu u filmu'Contrada' M. Debeljuha (D. ŠTIFANIĆ)
Tamari Obrovac nagrada za glazbu u filmu'Contrada' M. Debeljuha (D. ŠTIFANIĆ)

Animirani film "Bla" redateljice Martine Meštrović osvojio je Veliku nagradu za najbolji film "Surogat" na ovogodišnjim Danima hrvatskoga filma. Martina Meštrović nagrađena je za "iznimno uspjelu sinergiju režije, priče i crteža u animiranoj filmskoj raščlambi položaja pojedinca te njegova prava na znanje i slobodu unutar krutog društvenog sustava", ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju režiju "Krsto Papić" pripala je igranom filmu "Balavica" Igora Mirkovića za "minuciozno vođenu priču o odrastanju u kojoj su na optimalan način prožeti generiranje emocija, stvaranje ozračja iščekivanja i rad s mladim glumcima, a sve to u prepoznatljivom mediteranskom koloritu u kojem i ono duhovito, i ono bolno imaju jači odjek". Isti film dobio je i nagradu za najbolju kameru - direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo nagrađen je za "rafinirani snimateljski rad koji i u detaljima i u cjelini stvara uvjerljivi mikrosvijet u kojem se ujedinjuju slike, protagonisti i cijelo jedno podneblje".

Skladateljica Tamara Obrovac osvojila je nagradu za glazbu, odnosno "za vrhunsko glazbeno dočaravanje trenutaka u kojima ples, pokret i tjelesnost postaju jedno vođeni prirodom i potrebom za samoizražavanjem" u eksperimentalnom filmu "Contrada" Matije Debeljuha.

Glumici Maji Posavec dodijeljena je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u igranom filmu "Kišobran" Jure Pavlovića, a najboljim scenarijem proglašen je onaj Daine Oniunas Pusić za igrani film "Slonovi" koji je i režirala.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara tradicionalno je dodijelilo nagrade "Oktavijan" - u kategoriji igranog filma osvojio ju je "Terarij" Hane Jušić, dokumentarnog "Teatar Chaplin - Tragikomedija u četiri čina" Zorana Kreme, animiranog "Finili su Mare bali" Natka Stipaničeva, a eksperimentalnog "Amnezijak na plaži" Dalibora Barića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter