Dani harmonike: Koncert u INK-u u znaku talentiranih solista

Nadahnuti glazbenici (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Nadahnuti glazbenici (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula preksinoć je održan koncert posvećen klasičnoj harmonici.

Dugogodišnja suradnja između Akademije za glazbu u Ljubljani i Muzičke akademije u Puli urodila je novim umjetničkim projektom pod nazivom "Dani harmonike" čiji je glavni cilj promicanje stvaralaštva na klasičnoj harmonici u suradnji profesora i studenata partnerskih akademija.

U ovom zajedničkom projektu sudjeluju Akademija za glazbu u Ljubljani, Muzička akademije u Puli, Konzervatorij "Giuseppe Tartini" iz Trsta i Sibelius Akademija iz Helsinkija. U sklopu projekta će se od 8. do 12. ožujka održavati koncerti, masterclasse i predavanja u Ljubljani, Puli, Celju i Trstu.

Koncert koji je otvorio ovu manifestaciju uključuje nastup studenata i profesora muzičkih akademija: komorni gudački orkestar Akademije za glazbu iz Ljubljane te soliste/studente: Duo Furioso, Andraža Frecea (s ljubljanske akademije), Nena Atanaskovića (Pula) i Ghenadia Rotarija (Trst). Komornim gudačkim orkestrom dirigirao je Slaven Kulenović. Gudački orkestar nastupao je cijelo vrijeme, a solisti iz raznih akademija su se izmjenjivali, s time da je posebno važno naglasiti  da su upriličene brojne praizvedbe djela mladih skladatelja.

Koncertna je večer započela nastupom Komornog gudačkog orkestra Akademije za glasbo i djelom Lojza Lebiča (1934.) "Per archi" iz 2009. godine, gdje je odmah došla do izražaja dobra tehnička pripremljenost i uigranost ovoga orkestra. U narednom djelu, a riječ je o praizvedbi skladbe Corrada Rojaca (1968.) "Polja IV" nastupao je strastveni Duo Furioso s ljubljanske akademije, a to su Nikolina Furić i Mirko Jevtović, višestruko nagrađivani mladi glazbenici čiji repertoar obuhvaća skladbe od epohe baroka pa sve do modernih djela. Mentor im je bio Borut Zagoranski.

Gudački orkestar pod ravnanjem Slavena Kulenovića i uz umjetničkog ravnatelja Janeza Podleseka za kraj je izveo "Samba da camera" iz 1985. godine, skladbu bivšeg predsjednika Ive Josipovića. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter