Dani grožđa u Bujama: Otvoren Bakhov dvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Bakhovom dvoru, središnjem događaju u sklopu Bujskih dana grožđa, ambijentiranom na Trgu sv. Servula u starogradskoj jezgri, na starinski je način počela proizvodnja nove Mištele.

Radi se o vinu prema tradicionalnom bujskom receptu za koji je mošt pripremljen kako se to činilo prije stotinu i više godina. Bosonoge su djevojke gazile grožđe u drvenoj bačvi u ritmu limene glazbe Zajednice Talijana Buja. Vino će biti dovršeno u podrumu Irenea Celege, mladog vinara, nedaleko od Trga sv. Servula, odakle je izašla i sinoć degustirana Mištela od prošlogodišnjeg grožđa.

Program je poprilično kasnio, ali su publici to nadoknadili raspoloženi limenjaci i plesačice svih uzrasta bujskog ZT-a kreirajući fantastičnu atmosferu.

U sklopu programa nastupili su Dante i Anita iz Marušići, vokalna skupina Rožice, folklorna grupa ZT iz Galižane, slovenska folklorna grupa Stu ledi iz Trsta, La samea die salinieri i trio Mandolin iz ZT Piran.

Proglašeni su i vlasnici najvećih grozdova. To su mještani Krasice Ecio Cinić s malvazijom od 450 grama i muškatom od 655 grama, te Ezio Damiani s teranom od 685 grama.

Održane su i šaljive igre u kojima su najveštiji bili Margita i Stelio iz Buja. Program su vodili Serđo Valić i Jessica Acquavita. Sve je zaključila vesela glazba Serđa Valića i njegove grupe. (K. FLEGAR; snimio Slađan DRAGOJEVIĆ))


Podijeli: Facebook Twiter