Dani filmske kulture u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Dani filmske kulture u Puli održat ce se 27. i 28. studenog, a rijec je o edukacijskom seminaru o filmskoj kulturi za ucitelje i profesore. Organizatori su Hrvatski filmski savez i Pula Film Festival/Kino Valli uz potporu Istarske županije i Grada Pule.

- Filmska umjetnost je poput književnosti, likovne i glazbene umjetnosti obavezan segment opce kulture pojedinca, no o filmu se zbog zastarjelog obrazovnog programa rijetko ili gotovo nikad sustavno ne poducava. Upravo zbog toga Pula Film Festival i Kino Valli pokrenuli su ovaj dugorocan projekt s ciljem da omoguce edukaciju ucitelja i profesora da bi sebi, a potom i ucenicima te studentima približili vrijednost filmske umjetnosti i kulture, kazala je Tanja Milicic, voditeljica Kina Valli.

Kratkorocni je plan realizirati niz edukacijskih seminara za ucitelje i profesore da bi stekli osnovna znanja neophodna za približavanje filma ucenicima i studentima, organizirati redovne školske projekcije uz strucne predavace i analizu gledanih filmova s ciljem da se potakne razumijevanje osobitosti filmskog jezika i izricaja te organizirati tematske filmske cikluse (nijemi film, dokumentarni film, animirani film, biografski film, ratni film i drugo) s ciljem da se upoznaju razlicite filmske vrste i žanrovi. Medu ciljevima je i poticanje na redovito obilježavanje znacajnih obljetnica (holokaust, Domovinski rat) i medunarodnih dana važnih za razvitak humanih vrijednosti (dan borbe protiv AIDS-a, tjedan djeteta…) te poticati djecu i mlade na amatersko filmsko stvaralaštvo.

Medu dugorocnim planovima, kako je rekla Milicic, je višegodišnjim djelovanjem i edukacijskim ciklusima osposobiti djecu i mlade za razvijanje kulture gledanja i promišljanja filmova, uvesti film kao redovnu funkcionalnu komponentu u odgojno-obrazovnom procesu, pokrenuti poseban kolegij Medijske kulture na Sveucilištu u Puli pri Odjelu za obrazovanje ucitelja i odgojitelja te smjer za film pri Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Realizaciju programa potpisuje Hrvatski filmski savez, koordinatorica programa je Nataša Šimunov, a školski kreativni suradnici Teana Tomažin i Igor Šaponja. Predavaci su mr. Bruno Kragic, filmski redatelj Petar Krelja i profesorica Astrid Pavlovic. Voditeljica programa je Tanja Milicic.


Podijeli: Facebook Twiter