Dani fantastične književnosti u SKUC-u

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Od danas do subote u prostoru Srpskog kulturnog centra u Puli na adresi Maksimijanova 12 održavaju se "Dani fantastične književnosti u SKUC-u u Puli".

Večeras će tako u 21 sat književnik iz Beograda Goran Škrobonja predstaviti svoje romane "Čovjek koji je ubio Teslu", "Sva Teslina djeca" i "Kada kažeš da sam tvoj". Sutra u 21 sat Dragić Rabrenović, direktor Regionalnog Festivala fantastične književnosti "Refesticon" iz Bijelog Polja (Crna Gora) predstavit će festival s prikazom zbirki festivala. Regionalni festival fantastične književnosti Refesticon održava se od 2013. godine u Bijelom Polju i kao projekt  je osmišljen tako da se u Crnoj Gori ustanovi prvi Festival fantastične književnosti regionalnog karaktera s ciljem da se kroz književnost i druge umjetnosti (likovnu, muzičku i filmsku) afirmira kulturna baština Crne Gore i njen kulturni identitet u cijeloj regiji.  U subotu u 21 sat bit će predstavljen 16. Festival fantastične književnosti – zbirke pripovjedaka "Priče o manjinama" u izdanju udruge ALBUS i Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije uz potporu POU Pazin i Grada Pazina. Svoje priče koje su odabrane na ovogodišnjem natječaju Festivala fantastične književnosti predstavit će autori iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Festival fantastične književnosti je književna manifestacija posvećena književnom stvaralaštvu u žanru znanstvene fantastike, horora i fantasyja, koja afirmira Pazin i Istru kao regionalna žarišta fantastične književnosti i književne reinterpretacije istarske legendarne, mitološke, znanstvene i povijesne baštine, koji svake godine ima drukčiju temu i tematski književni natječaj. Za temu FFK 2017. godine odabrana je baština Istre u vidu suživota svih stanovnika Istre kroz stoljeća i u sadašnjosti, koji obilježava današnji mentalitet Istre, odnosno njenu multikulturalnost koja čini svakog stanovnika Istre "Istrijanom" bez obzira na nacionalnost, vjeru ili na bilo koji način manjinsku pripadnost.

Moderator programa je Mirko Grdinić, program realizira Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije u suradnji s udrugom ALBUS. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter