Dani europskog filma u kinu Valli

Preksutra u kinu Valli "Najljepša je zemlja moja"
Preksutra u kinu Valli "Najljepša je zemlja moja"

Uz slobodan ulaz, pulska publika može uživati od 5. svibnja do iduće subote, 11. svibnja, u besplatnim projekcijama europskih filmskih ostvarenja u kinu Valli, s početkom projekcija u 19 sati. U jedinom pulskom kinu - a istodobno i u Zagrebu, Rijeci, Novskoj, Splitu i Dubrovniku - od preksutra do 11. svibnja traju Dani europskog filma, a u povodu Europskog tjedna 2013. te u organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Kulturnog kluba.

Ciklus u nedjelju u 19 sati otvara njemačko-hrvatsko-srpska koprodukcija "Najljepša je zemlja moja" sa Zrinkom Cvitešić u glavnoj ulozi. Vrijeme radnje je rat na Kosovu tijekom kojeg mlada udovica Danica, majka dvoje djece, spasi Albanca Ramiza od srbijanskih vlasti nakon što je on ranjen pomoć potražio u njezinoj kući. Između dvoje usamljenih ljudi, čije domove razdvaja Ibar, polako se rađa ljubav.

Dan kasnije, u ponedjeljak u 19 sati, slijedi francuska komedija "Imena ljubavi", u kojoj Bahia, slobodoumna mlada žena, ima specifičan pogled na politički angažman - ne oklijeva spavati s političarima koji razmišljaju različito od nje da bi ih uvjerila u ispravnost svojih stavova.

U utorak se prikazuje austrijska drama "Za ljubav nikad nije kasno", u kojoj se između dvoje 80-godišnjaka rađa ljubavni plamen, a par je odlučan iskoristiti svaku minutu zajedničkog života.

Za kraj su na rasporedu četiri krimića. U srijedu, 8. svibnja, na rasporedu je "Piazza Fontana - Zavjera u Italiji" - krajem 1969. u banci na Piazza Fontana u Milanu eksplodirala je bomba; policijski kapetan Luigi Calabresi vodio je složenu istragu o tom događaju tijekom koje su na površinu isplivali mnogi neočekivani detalji.

U četvrtak u 19 sati prikazuje se film "Submarino" - Nick je upravo izašao iz zatvora gdje je služio kaznu zbog napada. Na majčinom sprovodu susreće mlađeg brata koji je samohrani otac, ali i narkoman te povremeni diler. Obojicu još uvijek progoni tragedija koju su doživjeli kao djeca.

U petak se prikazuje "Banda iz Ossa" - Ties je izašao iz zatvora i vratio se starim navikama koje uključuju premlaćivanje i podvođenje njegove žene Johanne. Johanna pokušava promijeniti svoj život, ali joj to teško polazi za rukom u gradiću Ossu kojim 1930-ih vlada moćna banda.

Zadnjeg dana manifestacije, iduće subote, projekcija je filma "U sjeni", u kojem u Čehoslovačkoj 50-ih policijski kapetan Hakl istražuje pljačku draguljarnice, a kad je povučen sa slučaja, nastavlja istragu na svoju ruku, čime u opasnost dovodi sebe i svoju obitelj. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter