Dani eseja: Poetski duh u Načinovićevim dramama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U završnici 12. Pulskih dana eseja u Zavičajnoj knjižari Petit predstavljena je knjiga drama pulskog književnika, novinara, prevoditelja, kantautora, ilustratora, feljtonista i svestranog umjetnika Daniela Načinovića "Zastor i zvijezde", koja je objavljena u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Načinovićeve drame

Urednik knjige dr. Boris Domagoj Biletić i dr. Jelena Lužina koja je predstavila knjigu, istaknuli su da je Načinović vrlo marljiv autor te da dugo i kontinuirano stvara. Tijekom predstavljanja, glazbene je intemezze upotpunjavao kantautor i Danielov veliki prijatelj Bruno Krajcar, koji je otpjevao i njegov poznati "Zidarski sonet".

Jelena Lužina prisjetila se da je prije 38 godina, upravo u listopadu 1976. godine predstavila njegovu prvu knjigu "Tu i tamo nedjelja" u Labinu, te da su na promociji bila prisutna najbolja imena istarskog književnog stvaralaštva.

- Tom prilikom je labinsko kazalište bilo puno poetskog duha, a poetski je duh prisutan i u njegovim dramama. Daniel je tada bio prvenstveno novinar, a novine su tada bile hrabrije, radikalnije, imale su stav. Pjesnik je bio u "fušu", no uskoro je otkrio tu svoju iznimno veliku pjesničku vokaciju, taj talent. Potom je postao pravi pjesnik, klasik naših ulica koje se umrežuju u obliku srca, kazala je Lužina, prisjećajući se kako je nekada davno svima njima bio urednik nezaboravni Mario Kalčić.

Dr. Biletić kazao je da je ovo 67. knjiga u izdanju Istarskog ogranka DHK-a, da je drama "Vosak i cvijeće" objavljena već u časopisu Istra, a "Zubar iz Albadara" u "Bajkama".

Koncert za kraj

- Ova knjiga donosi šaroliki tematski i motivski svijet, a u svim je tekstovima vidljivo da je Načinović prvenstveno pjesnik, rekao je Biletić.

U razgovoru Lužine i Načinovića došla je do izražaja Načinovićeva spisateljska svestranost, govorio je kako je radio s Mani Gotovac, s Jasminkom Balenovićem, koji je bio prisutan na promociji, s Robertom Raponjom.

Sam je autor rekao da su njegove drame i ironične, humoristične, pa i ponekad sarkastične, da tu postoji kazalište, ali da nema svu tu infrastrukturu, no nada se da će jednoga dana sve njegove drame biti uprizorene. Rekao je i da kada je vidio naslovnicu koju je uradio David Ivić, je kazao da je ljepša od sadržaja.

Tu su sadržane njegove drame "Vosak i cvijeće", "Berliner exorcismus", "K Bogu koji razveseljuje moju mladost", "Divojke za ženidbu", "Vještice s Kleka i Vila Velebita" te "Zubar iz Albadara", a nastale su od 1980-ih do 2011. godine.

Prisjetio se i kako je glumio u vojsci, u kasarni u Subotici, kada su postavili predstavu "Jazavac pred sudom". U ime domaćina nazočne je pozdravio Elmo Cvek.

Iste večeri održan je koncert kantautora Maera i njegovog benda u galeriji Cvajner. Kako je rekla povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, Valter Milovan, koji se krije iza toga pseudonima, čovjek je brojnih talenata, a njegov je nastup šarmantan i direktan. Dr. Biletić također je izrazio svoje zadovoljstvo što surađuje s tako svestranim mladim umjetnikom.

Milovan, koji se pokazao vrsnim zabavljačem, u svojim se pjesmama osvrće na razne teme i činjenice, a pjesma kojom je otvoren koncert referira se na aktualnu klimu i bablje ljeto, budući da je naslovljena "Proljeće u studenom". Potom se krenulo i na drukčije žanrove, bilo je tu dakako i neizostavne ljubavi, a kao vrlo skladan sastav predstavili su se basist Vita, gitarist Tin i bubnjar Robi. Izvrsna završnica ovogodišnjih Pulskih dana eseja. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter