Dani eseja: Nagrada Zvane Črnja Dunji Detoni Dujmić

Dunji Detoni Dujmić nagradu je uručio Božidar Petrač (Andreas KANCELAR)
Dunji Detoni Dujmić nagradu je uručio Božidar Petrač (Andreas KANCELAR)

Proglašenjem dobitnika nagrade "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja 2012. koja je pripala Dunji Detoni Dujmić za knjigu "Lijepi prostori" (Naklada Ljevak, 2011.) počeli su 10. pulski dani eseja u Klubu hrvatskih književnika Istarskog ogranka DHK-a. O pobjedniku je odlučivao tročlani žiri u sastavu: Božica Jelušić, Goran Filipi i Boris Domagoj Biletić, a valja napomenuti da je za nagradu prijavljena čak 21 knjiga eseja od kojih je 19 stiglo u zakazanom roku.

- Iznimno sam počašćena što sam dobila ovu nagradu i od srca zahvaljujem prosudbenom žiriju koji je odabrao moju knjigu. Čini mi se da je ovo priznaje jednim dijelom i priznanje svim onim književnicama o kojima je u ovoj knjizi riječ. One su potomkinje starog ženskog korpusa hrvatske književnosti koje sam nazvala ljepša polovica književnosti, no njima ta sintagma više ne pristaje. One su autonomnije, vitalnije pa i provokativnije od svojih predaka, a kada bih za njih tražila jedan zajednički nazivnik bila bi to parafraza Slamniga - ljepša polovica hrabrosti, kazala je Detoni Dujmić.

Nakon dodjele nagrada otvoren je radni dio Pulskih dana eseja, koji se održavaju i sutra u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i časopisa Nova Istra na temu "Politika i političari". Esejima su se predstavili: Božica Jelušić "Govor politike ili varanje metaforom", Sandi Blagonić "Tko ždere u hrvatskoj politici?: O suvremenoj političkoj povijesti janjetine", Igor Šipić "Odgovornost, ili zašto upravo danas intelektualci?", Jelena Lužina "Fragmenti političkog diskursa – posve slučajan izbor", Fahrudin Novalić "Politika kao manipulacija" i Slaven Letica "Negativni Pigmalionov učinak, ili doba slinavaca". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter