Dani eseja: Književni portret Miroslava Sinčića


Trinaesti po redu Pulski dani eseja s temom "(Ne)sloboda ili demokratska cenzura nastavljeni su u petak navečer predstavljanjem književnog portreta posvećenog Miroslavu Sinčiću u zavičajnoj knjižari Petit. Edicija "Književni portret" donosi publikaciju s jednim novim tekstom, osvrtom o djelovanju odabranoga autora te s nekoliko najboljih eseja, osvrta ili ogleda iz pera raznih autora napisanih kroz godine i objavljenih kao predgovori knjigama, u antologijama, časopisima i drugim publikacijama.

- Do sada smo objavili književne portrete posvećene Tatjani Arambašin Slišković, Stjepanu Vukušiću i Milanu Rakovcu, i sada ćemo, nakon Sinčića, objaviti i portret posvećen Danielu Načinoviću, a ovaj pregled, uz novi tekst iz pera Jelene Lužine sadrži sve najbolje što je o Sinčiću do sada objavljeno, odnosno odabrane najbolje od najboljih osvrta o njemu. DVD koji sadrži razgovor s autorom snimljen je u Račicama u svibnju ove godine, rekao je urednik ove edicije dr. Boris Domagoj Biletić.

Dr. Jelena Lužina ocijenila je Sinčića vrlo kvalitetnim autorom, i prisjetila se kada je sa svega 18 godina prvi put pisala o njemu te da je dobar dio njezina stvaralaštva povezan sa Sinčićem. Rekla je i da ga je uvijek na početku suradnje doživljavala strogim, ali ubrzo je vidjela da piše divne, vrlo kvalitetne pjesme. Istaknula je i da je to autor moćna, snažna poetskog rukopisa, ali i vrlo samozatajan. Nikada nije želio biti u prvom planu, a osim pjesme, piše i priče te isto tako sjajne kolumne, rekla je Lužina u svome vrlo nadahnutom govoru posvećenom Sinčiću.

O kvaliteti ovoga autora govorio je i njegov kolega književnik Daniel Načinović, a upravo Sinčić mu je uredio prve knjige. Evidentirao je čar i snagu njegovih stihova, posebice zbirke "Ludi vjetar", gdje je svaka riječ upravo tamo gdje treba biti.

Dizajner David Ivić prisjetio se svojih brojnih druženja sa Sinčićem, ističući da je i dobar poljoprivrednik koji u svojim Račicama na Buzeštini pravi dobro vino, dobar lovac koji radi sjajne kobasice, te dakako izvrstan pisac. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U NEDJELJU.


Podijeli: Facebook Twiter