Dani arhitekture u Istri danas u Pazinu

Rovinjska bolnica Dr. Martin Horvat (Arhiva)
Rovinjska bolnica Dr. Martin Horvat (Arhiva)

Danas u 19 sati otvara se izložbeni program Dana arhitekture u Istri 2017 u Galeriji LG u Pazinu. Nakon otvorenja, u 20 sati u obližnjem buffetu Bunker na rasporedu je predavanje Nikole Bojića "Višnjan 2037_Intruzije iz bolje budućnosti" kao uvod u istoimenu radionicu koja će se održati od 1. do 3. prosinca u Višnjanu.

Radionica "Višnjan 2037_Intruzije iz bolje budućnosti" bavi se spekulacijama o lokalnim rješenjima budućih globalnih problema. Prema najavi, udaljavajući se od distopijskog pristupa spekulaciji, radionica ponovno pokreće razgovor o vizijama bolje budućnosti kroz proces mapiranja budućih globalnih problema (kroz specifična "područja promjene", koja uključuju ekonomiju, ekologiju i politiku), potom smještanja periferije (Višnjana) na putanju razvoja rješenja za mapirane probleme, te oblikovanje prezentacije potencijalnih idejnih rješenja na buduće probleme ("intruzija iz bolje budućnosti"), kao svojevrsnih podsjetnika da je bolja budućnost moguća.

Nikola Bojić je dizajner i povjesničar umjetnosti fokusiran na odnos politike, prostora i tehnologije. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i informacijske znanosti, a poslijediplomski studij završio je na Harvard Graduate School of Design. Kao umjetnik i dizajner, izlagao u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i na Milanskom trijenalu, autor je knjige "Excavations", a uređivao je i časopis Život umjetnosti. Kao gostujući predavač na sveučilištu MIT, tijekom jeseni 2016. sukreirao je i vodio kolegij Advanced Studio in Production of Space koji se provodio unutar odjela Art, Culture and Technology, a bavio se razvojem umjetničkih operacija na znanstvenim i tehnološkim modelima. Trenutno je doktorand i asistent na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu te pridruženi istraživač na MIT School of Architecture + Planning. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter