Dani antike: Gladijatori će postati pulski brend

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ovogodišnje će se 13. izdanje festivala Dani antike - Pula Superiorvm održati od 12. do 14. lipnja. U tri dana trajanja festivala posjetiteljima će se na zanimljiv i zabavan način predstaviti vrhunski program. Ovogodišnji sadržaj usmjeren je na kostimirane zabave, multimedijalne sadržaje, degustaciju delicija antičke kuhinje, sajam autohtonih proizvoda, antičke sportove, zanate, filmske sadržaje, kazališni program, glazbu, edukaciju najmlađih kroz razne igraonice.

Događaje su danas predstavili organizatori, a to su Turistička zajednica, Arheološki muzej Istre, Javna ustanova Pula sport i poduzeće Illustris travel, suorganizator je restoran Amfiteatar, a pokrovitelj Grad Pula.

- Dosta noviteta obilježit će ovogodišnje Dane antike. Aktivnije je uključen Arheološki muzej Istre, a nakon lani oformljene škole Spectacula Gladiatoria, prvi put imat ćemo svoje gladijatore. Osvježenje festivalu donosi i program Turističke zajednice Ližnjan koja se prvi put uključuje u manifestaciju, a čiji će se program održati u Nezakciju, rekla je prilikom predstavljanja programa na konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

- Domaći gladijatori postat će novi veliki brend Pule i regije koji ćemo izvoziti, bit će to naša prepoznatljivost. Dužnost je Arheološkog muzeja Istre oživiti pulsku povijest te brendirati grad, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo te dodao da niti jedan grad ne održava sličnu manifestaciju.

Dani antike započet će u četvrtak dječjim filmskim programom od 10 sati u kinu Valli. Na Forumu će se od 18 do 20 sati održavati sajam s naglaskom na priču o zanatima, s uličnim zabavljačima i gladijatorima, a svečanost otvorenja upriličit će antički Teatar Naranča uz izvedbu plesa članova dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, antičkog zbora Rondo Histriae te glazbenim programom Musigenae.

U petak program počinje od 10 sati na Forumu gdje će se, tradicionalno, održavati sajam, priče o zanatima, taberne s malim tunikama, dječjim antičkim kutkom i okusima na tragu antike, a večernji program započet će u 20 sati. No, i na Trgu Portarata od 10 sati posjetitelji će uživati u crticama iz antičkog života, razgledavanju antičkog grada i drugim atraktivnim programima. Tamošnji dio večernjeg program započet će od 18 sati, a za 21 sat najavljen je jedan od atraktivnijih događaja Dana antike - modna revija lokalnih i regionalnih modnih dizajnera.

Među brojnim novitetima ovogodišnje manifestacije Dana antike su dodatne dvije lokacije na kojima će se odvijati festival. Tako će u petak u Parku grada Graza biti postavljen Međunarodni rimski tabor. Od 9.20 do 10.15 sati bit će osiguran dječji kutak uz animaciju, radionice i gladijatore. Dječji defile najavljen je za 10.20 sati od Portarate preko Foruma do Arene, a u 18 sati moći će se prisustvovati treningu gladijatora, opipati njihove mišiće, štitove. Druga nova lokacija festivala je Nezakcij u Valturi gdje će se u petak od 19 do 21 sat održavati Epulon - predstava s prikazom civilizacije Histra u Nezakciju i rimsko-histarska bitka.

Kako je najavila direktorica TZ-a Ližnjan Natali Palko Zirdum, glumačka ekipa sastavljena je od profesionalnih glumaca HNK-a iz Rijeke i Splita te mladih s dramskih akademija iz Osijeka i Splita. Domaće glumačke snage dio su glumačke histrionske družine Istra Inspirita. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter