Dane tartufa otvara predsjednik Josipovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani Zigante tartufa trajat ce sedam vikenda, a ove nedjelje u 13 sati službeno ce ih otvoriti hrvatski predsjednik Ivo Josipovic, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu u Livadama.

Predsjednik ce prethodno obici proizvodnu halu za konzerviranje i preradu tartufa u Plovaniji. Godišnje se u tvornici, ovisno o sezoni, rekao je Adriano Zigante, preradi od pet do osam tona tartufa, 70 posto crnog, a 30 posto bijelog.

- Motovunska šuma najpoznatije je stanište tartufa pa ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Livade upravo zbog ove skupocjene gljive, rekao je Giancarlo Zigante te dodao da ocekuje dobru sezonu, tim više što je njen pocetak nedavno obilježio pronalazak više od pola kilograma teškog primjerka.

Tartuf fest u režiji obitelji Zigante traje od 1. listopada do 13. studenog.

- Od autobusa ili dva, koliko ih je na pocetku vikendom dolazilo u Livade, dosegli smo brojku od dvanaest, što govori o interesu agencijskih, ali i individualnih gostiju, pa sajam sve više doprinosi produžetku turisticke sezone u unutrašnjoj Istri, istaknula je Tanja Prodanovic.

Glavni sponzor ovogodišnjeg sajma je Zagrebacka banka, koja, rekao je Valter Šaric, podržava dosta projekata iz javnog i privatnog sektora diljem Hrvatske.

Jesenja manifestacija u Livadama pocinje ove subote, a sajam ce raditi od 12 do 17.45 sati. Sajamski prostor u nedjelju vrata otvara u 12 sati kada je predviden i dolazak oldtimera te predstavljanje istarskih vina nagradenih zlatnim medaljama Vinistre.

U 13 sati sajam službeno otvara predsjednik Josipovic. U 13.30 sati prvi blok show cookinga odradit ce masterchef Vedran Beg.

Uz klasican program prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, gastronomskih sadržaja, lova na tartufe uz pomoc vrsnog tartufara i licitacije skupocjene gljive, sajam ce u nedjelju trajati do 18 sati.


Podijeli: Facebook Twiter