Dance Star: U Poreču mladi plesači iz dvadeset zemalja

U Žatiki ne prikazan creme de la creme svjetskog plesačkog umijeća (M. MIJOŠEK)
U Žatiki ne prikazan creme de la creme svjetskog plesačkog umijeća (M. MIJOŠEK)

Da je bilo uzbudljivo, bilo je, nema dvojbe. Zamislite porečku Žatiku prepunu publike a na prostranoj bini na stotine plesača iz gotovo svih kontinenata. Zagrebačko - riječki format Dance Star koji širi mrežu plesačkih družina duž Europe i okolnog svijeta nakon devet godina postojanja opravdao je sva očekivanja. U pet dana u Poreču okupilo se oko 5.000 mladih plesača iz dvadeset zemalja i pokazali izuzetno plesačku umijeće. Naš je list pratio otvaranje plesačkih igara na pješčanoj uvali Zelene Lagune u srijedu i tri dana kasnije u prepunoj dvorani Žatike dogodio se susret najboljih plesačkih ekipa, u biti susret najboljih od najboljih, creme de la creme svjetskog plesačkog umijeća.

Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik sve je to obradio brojkama: u četiri dana pet tisuća dolazaka i dvadeset tisuća noćenja što nije mala stvar za sezonu koja je tek počela. Umjetnički dio petodnevnog okupljanja mladih plesača iz plesačkih družina diljem svijeta opravdao je očekivanja: muzika, scena, kostimografija, koreografija, igra svjetla, muzika, sve se poklapalo u jedinstven doživljaj.

Dakle, najbolji od najboljih iz Rumunjske, Hrvatske, Južne Afrike, Austrije, Slovačke, Slovenije, Njemačke i Mađarske u petak navečer su se u porečkoj dvorani Žatika borili za prestižnu titulu pobjednika Gala showa ovogodišnjeg DanceStara. Odlična atmosfera i podrška iz publike obilježili su ovu rasplesanu večer tijekom koje se moglo uživati u 18 najboljih koreografija iz raznih kategorija, od baleta, do urbanog plesa i mjuzikla.

Prestižan sudački tim činili su Jose de la Cruz iz SAD-a koji je plesao s najboljim rock i alternativnim glazbenicima kao što su Linkin Park, The Prodigy i Marilyn Manson, Justin Conte koji je radio s Paulom Abdul, Miley Cyrus i Jordan Sparks, naša bivša primabalerina Almira Osmanović te Paul Modjadji iz Južnoafričke Republike kojem je upravo DanceStar poslužio kao odskočna daska u karijeri tijekom koje se osobito ističe njegov rad na filantropskom projektu Dare to Dream.

„Energija koja se ovdje osjeti na svakom koraku i ulaganje u ples bit su ovog natjecanja. Ples je taj koji je objedinio sve te ljude iz različitih dijelova svijeta. Skidam kapu svima onima koji to rade iz hobija, a ostvaruju dobre rezultate za koje se treba jako puno truditi“, rekla je Almira Osmanović.

Titulu pobjednika dobila je plesna skupina Formation iz Mađarske. „Ako dolaziš na DanceStar u Poreč, dođi na Gala night. Tu smo na jednom mjestu vidjeli najzanimljivije koreografije i kao i uvijek bio je zaista dobar show. Izbor je uvijek eklektičan, to su vrlo inovativne i zabavne koreografije uz sjajne kostime'', rekao je Igor Barberić.

Čak pet dana koliko ovogodišnje DanceStar finale traje vrvi brojnim popratnim događanjima – od besplatnih radionica i seminara, do fotografskog natjecanja na kojem se bira najbolja fotografija plesnog pokreta. Partner projekta je Laguna Poreč, pokrovitelj je Rexona koja a cijelo natjecanje budno prati Međunarodna plesna udruga ESDU (European Dance Union), jedna od najvećih plesnih organizacija na svijetu. (Elio VELAN)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter