Danas završavaju Dani švoja, a sutra počinju Dani jadranskih lignji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas, 30. studenog završava jedno i pol mjesečna gastro manifestacija Dani švoja, a već sutra počinju Dani jadranskih lignji. Ljubitelji švoja mogu još danas uživati u specijalno spravljenim menijima na bazi te bijele ribe list koja se lokalno naziva švoj.

U Danima jadranskih lignji, koji traju do 8. siječnja 2017., 13 restorana će po povoljnim cijenama nuditi menije s više sljedova na bazi lignje kombinirano s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete. Nudit će se meniji od 100 do 250 kuna. Za 100 kuna može se dobiti meni s dva do tri slijeda. Četiri slijeda se dobiva od 150 kuna, a pet sljedova od 200 kuna. Oni restorani koji su u svoje menije sa četiri slijeda uključili i vina to naplaćuju od 200 do 250 kuna. Ugostitelji su ponudili zaista zanimljive gastro kombinacije poput paštete od lignji ili maneštrice od lignji. Popularne su i punjene jadranske lignje. Neki je pune istarskim pršutom i kozicama, a drugi šumskim gljivama.

Na ovoj se manifestaciji gostima želi skrenuti pažnja i na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih. Naime, tržište je preplavljeno potonjima, ali su jadranske daleko kvalitetnije polazište za kulinarske pothvate.

Organizator ovih manifestacija su TZ klastera Umag-Novigrad-Buje-Brtonigla.

Danas završavaju Dani momjanskog muškata i tartufa

Danas je ujedno posljednji dan dvotjedne manifestacije Dani momjanskog muškata i tartufa, a čiji je organizator TZ Buje i MO Momjan. U sklopu tog programa Agroturizam San Mauro nudi dva prigodna menije, sa po tri slijeda od 180 do 260 kuna, na bazi bijelog tartufa sljubljena s Momjanskim muškatom. Restoran Marino nudi jedno jelo više u meniju, ali se kod njega to naplaćuje od 380 od 420 kuna. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter