Danas završava predizborna kampanja u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski stranački prvaci završavaju danas kampanju za prijevremene parlamentarne izbore u nedjelju i ponedjeljak koji možda neće donijeti parlamentarnu većinu sposobnu sastaviti stabilnu vladu u trećem gospodarstvu eurozone i jednom od najzaduženijih u toj skupini. 

Više od 47 milijuna birača pozvano je na parlamentarne, a među njima 13 milijuna na pokrajinske izbore, i dok ne nastupi predizborna šutnja u ponoć dan protječe sa zadnjim skupovima u Rimu, Napulju ili Firenci. Političari daju zadnje televizijske i radijske intervjue pri čemu se protivnici međusobno nimalo ne štede.  

"Silvio Berlusconi u svojoj glavi ne može razlikovati istinu od laži", poručio je Pier Luigi Bersani, čelnik lijevog centra koji bi u ponedjeljak mogao biti proglašen izbornim pobjednikom. 

Berlusconi je odstupio krajem 2011., kada je Italija duboko utonula u najdulju recesiju u 20 godina tijekom kojih vlade nisu uspijevale oživjeti stagnirajuće gospodarstvo.  

"Za razliku od onoga koji urla, ja ljude gledam u oči", dohvatio se Bersani komičara Beppa Grilla koji je s Pokretom 5 zvjezdica i populističkom kritikom tradicionalnih političara osvojio nezadovoljnike svih boja.  

Javnost je bijesna zbog rekordne nezaposlenosti, napose mladih, zbog povećanja poreza i gospodarskih teškoća i korupcije na najvišim razinama. Bankare, diplomate i industrijalce u Rimu i Milanu baca pak u očaj što se Talijani, ogorčeni tradicionalnim političkim strankama, okreću od njih i povode se za populistom Grillom.  

"Dva su Marija Montija: upoznali smo jednog elegantnog i zahvalnog, a sada vidimo zločestog Montija koji vrijeđa i žeđa za vlašću", odrezao je Silvio Berlusconi na račun aktualnog tehnokratskog premijera koji je Italiju lani spasio od propasti, a u prosincu se i sam odlučio uključiti u utrku. 

Zadnje ankete predviđaju pobjedu Bersanijeva lijevog centra s 34 posto glasova. Slijedi ga koalicija desnice na čelu s Berlusconijem s oko 30 posto. Beppe Grillo i njegov M5S trebali bi prema anketama dobiti oko 17 posto, a koalicija centra okupljena oko Marija Montija negdje između 10 i 12 posto.

Stranke i međunarodna zajednica su zabrinute. Talijanski izbori mogli bi eurozonu opet baciti  u nestabilnost ako oba doma parlamenta ne dobiju većinu koja će omogućiti sastavljanje funkcionalne vlade, piše Reuters. Naime, bez obzira što ankete predviđaju razmjerno uvjerljivu pobjedu lijevog centra na nacionalnim izborima, zahvaljujući talijanskom izbornom zakonu po kojem se zastupnici gornjeg doma biraju po regijama nije isključeno da Bersanijeva koalicija neće imati većinu i u Senatu.

Brojni politolozi drže da će Bersani, ne dobije li većinu u Senatu, morati u poslijeizborni savez s Montijem. No čak ni tada nije sigurno hoće li vlada imati dovoljno mjesta za čvrstu većinu niti hoće li koalicija biti stabilna.  

Stručnjaci upozoravaju na još jednu, naoko čudnu varijablu: meteorološke prilike, jer prvi put u poslijeratnoj Italiji bira se zimi. Starije osobe mogle bi u slučaju lošeg vremena ostati kod kuće što bi bilo nepovoljno za Berlusconija. Mladi glasači Bersanijeve Demokratske stranke organizirali su pak u pojedinim gradovima (primjerice u Padovi) pratnju za osobe treće dobi do birališta. 

Usporedo bogata i velika Lombardija, strateški važan Lacij u kojemu je Rim, te mala regija Molise biraju predsjednika. Sve tri su imale regionalnog predsjednika iz desnice koji su podnijeli ostavke zbog skandala. 

Birališta će u nedjelju biti otvorena od 8 do 20, a  u ponedjeljak od 7 do 13 sati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter