Danas završava petodnevni 16. Street Art Festival

 Street Art Festival  okuplja brojnu publiku (Manuel Paljuh)
Street Art Festival okuplja brojnu publiku (Manuel Paljuh)

Danas završava petodnevni 16. Street Art Festival, a koji se održava na porečkim ulicama i trgovima u sklopu Poreč Open Air festivala. Street Art je nastao u režiji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a kako bi se objedinila umjetnost i turizam. Selektor ovogodišnjeg programa je afirmirani plesač, glumac i režiser Edvin Liverić, a koji umjetnički ravna festivalom već punih 13 godina. U vrijeme Street Art Festivala prikazuju se svi vidovi umjetnosti, od glazbeno-scenskih nastupa i likovno-umjetničkih projekata do raznih tipova uličnih akrobacija i performansa. 
 
Osmišljen još 2001., Street Art na najbolji način povezuje suvremenu umjetnost i performanse s urbanim ritmom turističkog grada koji upravo tijekom ljeta diše punim plućima. 
 
Tako je program festivala u srijedu otvorio mladi hrvatski klasični gitaristi Rhapsody Guitar u prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Mladi talenti u dobi od 10 do 20 godina pod umjetničkim vodstvom Xhevdeta Sahaxthije izveli su najbolja klasična djela za gitaru. Potom su na Trgu slobode nastupili Puhački orkestar Grada Poreča čiju okosnicu čine članovi Big Banda Roxy, a svečano otvorenje Street Art Festivala dogodilo se uz hrvatski bend Groovebox. 
 
Od četvrtka pa sve do večeras na programu su bili nastupi argentinskog Brunitusa s izvedbom obiteljske bajke iz cirkusa, a kanadski Corpus uprizorio je interaktivnu avanturu za sve uzraste "Camping Royale" koja kombinira ples i kazalište. Australski umjetnik Adam Read uprizoruje predstavu "Parasomnia" koja preispituje različite stvarnosti te predstavlja program "La Strato" s klaunom čiji se nastup temelji na talijanskoj komediji dell'arte i oponaša ulični renesansni humor. 
 
Kako bi i umjetnici uživali u Poreču za njihov smještaj pobrinula se turistička kompanija Valamar Riviera, ujedno i glavni inicijator i sponzor partner Poreč Open Air festivala koji je na ulice Poreča tijekom ovog ljeta donio više od 100 zabavnih programa. Poreč Open Air festivala završava 10. rujna nastupom Tonija Cetinskog na porečkoj Rivi. (P. G., G. I.)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter