Danas završava Outlook - elektronski Woodstock


Ako su kišu u petak i prizvali besprijekorni sound sistemi s teškim, masnim basovima, koji su bili okosnica svake od 12 pozornica Outlook festivala u Štinjanu, oni su je zajedno s energijom 15-ak tisuća rasplesanih ljudi i brojnih renomiranih svjetskih bendova i DJ-eva uspjeli noćas u ranim jutarnjim konačno i rastjerati.

Kiša je stala za vrijeme mantričnog dvosatnog nastupa etabliranog londonskog dubstep dua Digital Mystikza na glavnoj pozornici u štinjanskoj luci te istodobnom energičnom drum'n' bass nastupu Frictiona na obližnjoj "Dock Side" pozornici, kojemu je prethodio jednako plesan Spectrasoul.

Nakon dvodnevne kiše ostalo je dosta blata, ali ples i partijanje nisu ni u jednom trenutku stali, što je stvorilo, posebno tijekom dana, atmosferu modernog, elektronskog Woodstocka.

Ako su u četvrtak prvu večer obilježili novozelandska dub reggae atrakcija Fat Freddy's Drop i jamajčanski roots reggae izvođač Jah Shaka; drugu večer reggae legende Lee Scratch Perry i Max Romeo te digitalni dub majstori Iration Steppas, sinoćnju je noć, uz spomenuti Digital Mystikz, obilježio londonski DJ Skream, jedan od najutjecajnijih dubstep producenata na svijetu.

Subota je ponudila jedinstveno i, kako nam je na licu mjesta potvrdio Davor Uljanić iz Seasplasha, vrhunsko svjetsko nadmetanje jungle DJ-eva pod nazivom "jungle clash". Na pozornici ispred tvrđave "Outside the Fort", uz povremenu jaču ili slabiju aklamaciju mantrično rasplesane publike, natjecali s su se jedne strane Nicky Blackmarket, Remarc, Lion Dub, MC Navigator&Dee Bo General, a s druge Congo Natty, Serial Killaz, Chopstick Dubplate Daddy Freddy&Tenor Fly On Blackboard Jungle.

Bilo je to svojevrsno finale ovog vodećeg europskog festivala bass glazbe i sound system kulture, koji je u Velikoj Britaniji proglašen najboljim festivalom europskog kontinenta. Iz bogate večerašnje ponude vrijedi izdvojiti nastup Twinkle Brothersom na glavnoj pozornici u 23.45 sata, te Congo Nattyja u 2 sata ujutro.

Zahvaljujući u velikoj mjeri ovom festivalu, posebice stotinama pulskih kreativaca i operativaca te njihovih britanskih suradnika koji ga svi zajedno iz godine u godine sve bolje kreiraju, Pula je dospjela na sam vrh liste najboljih lokacija za održavanje renomiranih svjetskih festivala, potvrđujući Puli, što je u cijeloj priči jako važno, status otvorenog i multikulturalnog grada.

Mnogi izvođači su za svojih nastupa hvalili organizaciju festivala, atmosferu, jedinstvenost i ljepotu lokacije. Ovogodišnji je Outlook ponudio impresivni line up s gotovo 600 izvođača, među kojima je bilo i svjetski poznatih imena duba, dubstepa, reggaea, drum'n'bassa, dancehalla, junglea, hip-hopa, rootsa, soula, garage i drugih podžanrova elektronske glazbe. (Z. ANGELESKI; snimio Manuel ANGELINI))


Podijeli: Facebook Twiter