Danas završava 18. SF konvencija Istrakon

Sala za društvene igre na Istrakonu: od RPG-a do board gamea
Sala za društvene igre na Istrakonu: od RPG-a do board gamea

Znate li kako se igra Star Trek odbojka? Treba vam polje podijeljeno na četiri kvadrata, odijeljeno s četiri u križ postavljene mreže, i četiri ekipe (svaka nazvana po jednoj velikoj sili iz serijala Zvjezdane staze), ali samo jedna lopta. Igra svatko protiv svakog, ali ne samo loptom: povremeno se izvlače karte kojima se mijenjaju uvjeti i pravila igre, a osim sportskog nadmetanja važnu ulogu ima i diplomacija odnosno umijeće pregovaranja.

Nekoliko stotina posjetitelja

Ovo je samo jedna od dvadeset-trideset zabavnih društvenih igara inspiriranih popularnim djelima znanstvene fantastike kojom se od petka do nedjelje u Pazinu zabavljalo nekoliko stotina posjetitelja Istrakona, pazinske SF konvencije koja je ove godine postala punoljetna odnosno doživjela svoje 18. izdanje, što je na otvorenju obilježeno rezanjem prigodne "punoljetničke torte". U tri dana trajanja ove konvencije posjetiteljima je ponuđen niz zanimljivih i atraktivnih sadržaja iz svijeta fantastične književnosti, filma, znanosti, umjetnosti, novih tehnologija i društvenih igara. Tema ovogodišnjeg Istrakona je virtualna stvarnost, a posvećeno joj je više predavanja i prezentacija kako bi se rasvijetlio i rekonstruirao razvoj ovog pojma najprije u SF književnosti i filmu, naravno i u računalnim igricama i drugim računalnim i internetskim tehnologijama, a tek zatim i u stvarnome životu odnosno u razvoju uporabne i istraživačke tehnologije, te u sprezi znanosti, tehnologije i medicine.

U "teorijskom" dijelu manifestacije ovu je temu sjajno zaokružio stalni Istrakonov predavač, fizičar Davor Horvatić, predavanjima "Fizika mozga i virtualna stvarnost" te "Umjetna inteligencija - blagoslov ili prokletstvo budućnosti". Još jedan standardni Istrakonov predavač Korado Korlević održao je predavanje "Društvo snova", a još uoči Istrakona na društvenim mrežama je s velikim kontroverzama dočekano predavanje Srećka Sladoljeva o otpornosti na zarazne bolesti bez cijepljenja.

Cosplay natjecanje

Istrakon je, kao jedna od prvih SF konvencija u Hrvatskoj na početku godine, tradicionalno i vrijeme kada se predstavljaju domaći književni žanrovski noviteti. U svečanom subotnjem programu urednik Mauro Gržetić predstavio je 16. istrakonsku natječajnu zbirku "Apokalipsa laži" u koju je uvršteno 17 priča autora iz Hrvatske i Srbije. Davorin Horak, urednik u najproduktivnijem hrvatskom izdavaču domaće SF književnosti, zagrebačkom Hangaru 7, predstavio je dva nova domaća naslova: romane "Kad tama zavlada" Olivera Franića te "Eshaton TV" mladog riječkog autora Gorana Gluščića, a zagrebačka spisateljica Maja Škvorc svoju prvu knjigu, roman "Dragon's treasure" kojeg je objavila na engleskom jeziku pod pseudonimom Maya Starling.

Ovogodišnji dobitnici tradicionalne nagrade Zmaj Istrakona, koja se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos kvaliteti ove pazinske manifestacije, su Nina Vujičić i Goran Dimić Flo. Tijekom sva tri dana Istrakona veliku su pozornost privlačili sudionici cosplay natjecanja, odnosno kostimiranog uživljavanja u likove iz knjiga, filmova, igara i stripova fantastičnih žanrova. Sastavni dio šarolikosti Istrakona su i sajam žanrovskih knjiga, stripova, suvenira, nakita, rukotvorina, opreme za društvene, RPG i LARP igre, izložba kostima iz SF filmova, niz kreativnih radionica, tribine, okrugli stolovi, kvizovi, i štošta drugo.

Istrakon organizira pazinska udruga za znanstvenu fantastiku Albus, u suradnji s brojnim drugim pazinskim udrugama i ustanovama. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter