Danas zadnji rok za prijavu ispita državne mature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispiti državne mature mogu se na mrežnoj stranici www.postani-student.hr prijaviti još samo danas do 23.59 sati jer nakon toga ispiti se više nece moci mijenjati ni dodavati.

Naknadne izmjene ili prijave bit ce moguce samo iz opravdanih razloga propisanih Pravilnikom o polaganju državne mature, a to su zdravstveni problemi, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreca, kao i obrazovanje u inozemstvu.

Istoga datuma istjece i rok za slanje dokumentacije kandidata koji su ranijih godina završili srdnju školu ili se školuju u inozemstvu. Svi kandidati koji su u 2010. ili prošle godine vec polagali ispite državne mature i prijavljivali studijske programe nisu dužni slati dokumente Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ili Središnjemu prijavnom uredu.

U odnosu na lani, ispiti državne mature prebaceni su nakon završetka nastavne godine za maturante. Prvi na ispite izlaze ucenici škola na jeziku nacionalnih manjina - 22. svibnja, pisanjem eseja na materinjem jeziku, a dan kasnije svi pišu esej na hrvatskom jeziku.

Državna matura traje do 12. lipnja, kada su na redu ispiti iz sociologije i vjeronauka, naravno to polažu oni ucenici koji su izabrali potonje izborne predmete. Naime, državna matura sastoji se od obveznog dijela, a to su hrvatski jezik i književnost, matematika i strani jezik, koji se mogu polagati na višoj A ili nižoj B razini. Izborni dio ispita maturanti biraju ovisno o uvjetima za upis koje traže fakulteti.

No, dok su ranijih godina ucenici mogli polagati neogranicen broj izbornih predmeta, cime su konkurirali na veci dijapazon studijskih programa, sada mogu birati najviše njih šest.

Osim gimnazijalaca, kojima je državna matura obvezna, na maturu moraju i ucenici cetverogodišnjih strukovnih i umjetnickih škola ako žele nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj razini.

Sljedece godine ce se za ove ucenike organizirati posebna matura. Naime, prema najavama ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovica, 2013. uvodi se strukovna državna matura koja bi svoj ispitni katalog bazirala na programu strukovnih škola, a ne na gimnazijskom, kao što je sada slucaj.

Sada se matura polaže po starom, rezultati za ljetni rok bit ce poznati 9. srpnja, a nakon roka žalbe rezultati postaju konacni 16. srpnja. Dan kasnije bit ce objavljena rang-lista upisa na studije, a 18. srpnja nadalje slijede upisi na visokoškolske ustanove.

Potencijalni brucoši mogu izabrati deset studijskih programa te ih poredati po rang-listi želja na nacin da na vrh stave ono što najviše žele studirati. Lista se može mijenjati sve do 16. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter