Danas vrhunac toplinskog vala, osvježenje sutra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer je u 14 sati u Puli izmjerena 33 stupnja Celzijeva, a slične, tipično srpanjske visoke temperature, pogodile su cijelu Hrvatsku. Još toplije bit će i danas, pa bi do najavljenog prolaznog osvježenja koje bi trebalo stići sutra valjalo obratiti pažnju na savjete liječnika koji i ovog ljeta upozoravaju na poseban oprez na visokim ljetnim temperaturama. Da je posljedice vrućine bolje spriječiti nego liječiti, svjedoči i podatak da broj intervencija timova hitnih službi ljeti raste ponekad i za više od 50 posto u odnosu na ostale mjesece u godini.

Izbjegavati sunce

- Najviše intervencija vezano je uz pogoršanje stanja kod kroničnih bolesnika, no povećan je i broj prometnih nesreća, što ipak treba povezati i s povećanim brojem ljudi koji borave u našim turističkim mjestima. Ljeti su češća i utapanja te padovi s visina, što također bilježimo proteklih dana - kaže dr. Biserka Grbčić Mikuličić. - Građanima kao i uvijek savjetujemo da izbjegavaju sunce u razdoblju od 10 do 17 sati. Tijekom tog vremena trebalo bi boraviti u rashlađenim prostorijama, a valja još jednom upozoriti da se djeca i životinje ne ostavljaju u automobilu jer, nažalost, takvih slučajeva ima svako ljeto. Tijelo treba rashladiti čestim tuširanjem mlakom vodom, a ako se boravi na suncu, valja koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i pokrivala za glavu. Treba nositi laganu, svijetlu odjeću i jesti laganu hranu. Što više voća i povrća, dok unos proteina i ugljikohidrata valja smanjiti, kao i konzumaciju alkohola, kofeinskih napitaka i zašećerenih pića, objašnjava dr. Grbčić Mikuličić.

Paziti na starije

Također, pojačanim znojenjem tijelo gubi minerale koje je potrebno nadoknaditi dok se kroničare upozorava na redovito uzimanje terapije, kao i na posjet liječniku ako osjete bilo kakve tegobe.

Ministarstvo zdravlja još je jednom upozorilo na pravila ponašanja koja se osobito odnose na starije osobe, posebno oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti. Uz opće preporuke ponašanja po ljetnim vrućinama, starije se posebno upozorava da je pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože, znak uzbune, kao i da članovi obitelji, prijatelji, susjedi i članovi udruga u skrbi za starije trebaju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu.

Nužno je održavati redovitu higijenu tijela starijih osoba i čistoću njihova okoliša, a ističe se i važnost njihove stalne i tjelesne i psihičke aktivnosti. (B. ČALUŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter