Danas više no ikad jasan smisao NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet godina nakon ulaska Hrvatske u NATO, danas je jasnije nego ikada da NATO ima svoj razlog postojanja, složili su se u ponedjeljak čelnici hrvatske države u Saboru na svečanom obilježavanju pete obljetnice hrvatskog članstva u toj organizaciji.

"Danas je NATO organizacija za koju se još jučer postavljalo pitanje je li još potrebna. Ali danas se vidi da postoji njen 'raison d'etre'", rekao je u govoru premijer Zoran Milanović, misleći pritom na stanje u Ukrajini i ruske poteze. "Rusija nam nije neprijatelj, niti je želimo gledati na taj način", rekao je, ali je ona prekršila pravila "što smatramo neprihvatljivim". Međutim, naglasio je Milanović, "to ne zatvara prostor suradnji i dijalogu".

Na događaje u Ukrajini osvrnuo se u svom govoru i predsjednik Ivo Josipović. "Recentni primjer koji se dogodio u Ukrajini pokazuje koliko je bolje biti u NATO-u nego izvan njega", kazao je predsjednik Josipović. Vrijednosti NATO-a, i one koje je potrebno ispuniti da bi se u njega ušlo, i one koje sam Savez brani, istaknuli su i Milanović i Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko. Hrvatska je morala pokazati da bi je primili u NATO da poštuje temeljne standarde i vrijednosti poput zaštite ljudskih prava, vladavine prava i pravne države, kao i da je njezino ponašanje predvidljivo, naglasili su predsjednici države, vlade i Sabora.

"Kada počnete ... ukidati prava, izmišljati nove stvari, radite veliku nepravdu. Manje je zlo mijenjati porezne stope svake godine nego temeljna ljudska prava. Da smo se ponašali onda kao što se ponašamo sada glede prava manjina ne bi nas primili u NATO", naglasio je Milanović.

NATO je za Hrvatsku prije svega jedno od jamstva slobode, "da neće biti te sile koja će joj slobodu ugroziti", ali članstvo je i obveza, rekao je predsjednik Josipović. "Hrvatska je kao zemlja jugoistoka Europe, zemlja srednje Europe, zemlja Mediterana zasigurno u jednom posebnom položaju. Nažalost, naš dio Europe nije sasvim konsolidiran, ni u političkom ni u sigurnosnom smislu i naše članstvo u NATO savezu zasigurno doprinosi tome da naša pozicija bude bolja i čvršća i da s optimizmom možemo gledati daljnji razvoj Hrvatske", rekao je predsjednik države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter