Danas u Trstu središnje okupljanje esula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 2005. u rimskoj palaci Quirinale, sjedištu predsjednika talijanske republike, dodjeljuju se specijalna priznanja rodbini žrtava fojbi, na temelju zakona iz 2004. kojim je 10. veljace proglašen Dan sjecanja na žrtve fojbi te na istarski, rijecki i dalmatinski egzodus.

Jucer je predsjednik republike Giorgio Napolitano podijelio 54 nova odlikovanja prigodom svecanosti tokom koje je rekao da je dan sjecanja utemeljen kako bi se prekinula zavjera šutnje koja je desetljecima vladala Italijom.

Napolitano je dodao da je država moralno obvezna obnoviti sjecanje na žrtve "strašnog pokolja" koji se dogodio na nekadašnjoj talijanskoj istocnoj granici. Predsjednik talijanske republike se tokom govora prisjetio na pulski koncert koji je održan u Areni prošle godine i dodao kako je Europska unija mjesto gdje se mogu i moraju prevladati nacionalizmi.

Jucer su manifestacije povodom desetog veljace održane u mnogim talijanskim gradovima, talijanska državna televizija RAI (treci kanal) prikazat ce novi dokumentarac o tim dogadajima.

Inace, središnja svecanost održat ce se danas u Trstu pred spomenikom koji je podignut nad jamom u Bazovici na tršcanskom krasu. U Trstu ce boraviti predsjednik gornjeg doma parlamenta Renato Schifani koji ce se susresti sa predstavnicima svih udruženja istarskih esula. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter