Danas u Puli premijerno knjiga o Feralu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga dugogodišnjeg novinara Novog lista Borisa Pavelića "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" bit će predstavljena danas u 18 sati u Crvenom salonu Doma Hrvatskih branitelja u programu  pulskog Sajma knjige u Istri. Autor na gotovo 700 stranica prolazi kroz 25-godišnju povijest ovog kultnog političko-satiričnog lista; od nastanka davne 1983. kao podlistka tjednika Nedjeljna Dalmacija, preko prvog broja samostalnog tjednika 1. lipnja 1993. sve do njegova gašenja 2008. godine. Izdavač knjige je "Adamić" Rijeka, a suizdavači riječki Novi list Rijeka, Intus Pula, RTD Zadar.

Boris Pavelić analizira feralovske novinarske, satiričarske i poetičke metode te objašnjava važnost i utjecaj njihovoga stila. Pokušava objasniti i zašto se Feral Tribune ugasio, čime knjiga prerasta u neku vrstu male "feralovske" povijesti Hrvatske i Jugoslavije od 80-ih do danas.

- To je četvrt stoljeća jednog furioznog vremena i furioznih novina. Išao sam kronološki, čitao sam svaki broj, izvukao ono što mi se činilo važnim i to pokušao kontekstualizirati i objasniti, kaže Pavelić, koji je razgovarao i s ljudima koji su radili u "Feralu" ili su na neki drugi način bili vezani uz njega, a kako bi objasnio pozadinu nekih od najvažnijih događaja u toj redakciji.

"Feral" je, pojašnjava autor, postao nacionalno važan u jugoslavenskim razmjerima 1988. godine, kada je tužitelj u Splitu zbog njihove satire prvi put u povijesti zabranio neko izdanje novinske kuće "Slobodna Dalmacija". Ironizirali su tadašnje miloševićevske masovne mitinge, "smjestivši" ih u lokalni splitsko-kaštelanski kontekst, ali i partizanske pjesme, pa su zabranjeni. U vremenu nacionalne revolucije 1989. Feral se odvaja od glavne struje, odbijajući svaku nacionalističku matricu i prerasta u najvažnije novinsko izdanje u bivšoj državi.

Na pitanje je li razlog današnjoj šutnji o Feralu u tome što se Hrvatska odbija suočiti sa svojom prošlošću, Pavelić odgovara: "Apsolutno. Postoji jedna nacionalistička, tuđmanovska matrica, koje je do te mjere petrificirana da mi danas imamo predsjedničke kandidate koji se kunu u hrvatstvo, kao da državu tek treba stvarati. "Feral", odnosno njegov stav i svjetonazor su lustrirani iz društva, oni kao da su zabranjeni, ali ja mislim da ih treba vratiti".

- Važno je ispraviti namjernu krivotvorinu prema kojoj je "Feral" navodno zagovarao antihrvatstvo. "Feral" je zagovarao prije svega slobodu, slobodu pojedinca i nesputanog duha, koja odbacuje svaku, a naročitu svoju vlastitu, hrvatsku nacionalističku isključivost, ističe autor knjige Boris Pavelić. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter