Danas u 17 sati i 28 minuta dolazi zima

Zeleni tortellini
Zeleni tortellini

Danas, 21. prosinca u 17.28 sati dolazi zima. Istovremeno, na južnu polutku dolazi ljeto. Astronomi prvi dan zime određuju prema položaju i odnosima nebeskih tijela u prostoru. Zima će trajati sve do 20. ožujka naredne godine kada počinje proljeće.

Prvog dana zime Sunce je od nas udaljeno 147,18 milijuna kilometara. U Puli je ono izlašlo u 7.39, a zalazi u 16.26 sati dok Sunčevo podne nastupa u 12.02 sata. U vrijeme početka zime Europa tone u sumrak i noć. Prema dosad viđenom ova bi zima mogla biti jedna od hladnijih u posljednje nekoliko godina na našem podneblju.

- Suprotno uvriježenom mišljenju kako je na dan početka zime dan najkraći, a noć najduža to nije baš tako jednostavno. Na dan početka zime dan u Istri traje svega osam sati i 47 minuta, odnosno gotovo sedam sati manje nego početkom ljeta. No, isto toliko dan traje od 17. do 26. prosinca! Istina, razlikuju se vremena izlazaka i zalazaka Sunca, ali minute koje dobijemo kasnijim zalaskom Sunca navečer, poništene su kasnijim izlaskom Sunca ujutro. Pa će tako prvi dan kada će se za minutu produžiti trajanje dana (boravak Sunca iznad horizonta) nastupiti tek 27. prosinca, pojašnjava nam Marino Tumpić iz Astronomskog centra Vidulini.

Na staru godinu Sunce će zaći u 16.33 (sedam minuta kasnije nego danas) ali i izaći u 7.42 (tri minute kasnije nego danas) pa će razdoblje dnevnog svjetla biti tek nepune četiri minute dulje. Najkasniji zimski izlazak Sunca očekuje nas osmog dana siječnja, a dan poslije ono napokon počinje izlaziti sve ranije pa već sredinom siječnja počinjemo i sami uviđati kako se trajanje danjeg svjetla produžava.

Inače, zima obično pada na datum 21. prosinca, no nerijetko se to događa i 22. prosinca, ovisno o nebeskoj mehanici odnosno odnosima Sunca i Zemlje u svemiru. Zanimljivo je napomenuti, pojašnjava Tumpić, kako prvi dan zime može biti i 20., odnosno 23. prosinca. Tako je 1903. godine zima počela 23. prosinca, a isto će se ponovo dogoditi tek 2303. godine.

Zabluda je i kako se Zemlja u trenutku dolaska zime (gledano iz perspektive nas na sjevernoj polutci, odnosno ljeta za stanovnike južne polutke) nalazi najdalje od Sunca. To nije tako, u školama nas ne uče pravilno, tvrdi Tumpić dodajući da će se Zemlja najdalje od Sunca nalaziti 3. siječnja naredne godine u 6.34 sata po našem vremenu. Tada će ta udaljenost iznositi 147.097 milijuna kilometara i kažemo da je Zemlja "u perihelu", zaključuje Tumpić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter