Danas u 14.21 sati službeno počela jesen

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

U četvrtak, posljednjeg dana ljeta, u središnjoj Istri je definitivno započela jesen. Najniža jutarnja temperatura u svježem Pazinu, kao i Cerovlju, pala je na samo 5 stupnjeva Celzijusa, koliko je u jutarnjim satima zabilježila Istrametova meteopostaja i na samom vrhu Učke Vojaku.

Astronomska jesen započela je u 14 sati i 21 minutu, pa su niske temperature zabilježene po istarskim kotlinama bile pravi uvod u novo godišnje doba. Najniža temperatura zabilježena je u okolici Žminja (4 stupnja Celzijusa), Buzet, Muntrilj i Livade bili su ohlađeni na šest stupnjeva, osam stupnjeva mjerio je termometar u Baderni, Flengima, Stanciji Pataj (Pazin), a devet stupnjeva na Stanciji Peličeti (Pula), Vodnjanu, Barbarigi, Kanfanaru, Starom Pazinu, Lindaru, Čepiću i Bujama.

Ipak, da nam predstoji duže razdoblje tople jeseni najavile su najviše dnevne temperature. Tako je u Rovinju zabilježeno 24 stupnja, Umagu, Bujama i Buzetu 23, Puli i Poreču 22, Pazinu 21, te Vodnjanu i Labinu 20 stupnjeva Celzijusa. Prema dugoročnim prognozama u idućih desetak dana očekuje nas stabilno, uglavnom vedro i za doba godine toplo vrijeme, a oborine nisu predviđene što će razveseliti vinogradare, ali ne i gljivare ili pak tartufare. Jutra će biti svježa, dok će danju biti ugodno toplo, kažu iz Istrameta.

Zanimljivo, ovih je dana toplije u moru nego na zraku, Naime, u Puli je Državni hidrometeorološki zavod u 8 ujutro izmjerio temperaturu mora od 23 stupnjeva, a ista je temperatura Jadrana očitana i u Rovinju. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter