Danas svjetleći divovi probno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 20 sati probno će se pustiti u rad rasvjeta na Uljanikovim dizalicama, projekt "Svjetleći divovi" koji će službeno 3. svibnja postati nova pulska atrakcija. Prilikom sutrašnjeg noćnog testiranja moći će se doživjeti djelić svjetlosnog spektakla koji očekuje Puljane. Po riječima nadležnih, najbolji pogled na Svjetleće divove bit će iz Ulice 119. brigade, odnosno s Riječkog gata.

"Svjetleći divovi" projekt su svjetski priznatog dizajnera rasvjete Deana Skire, koji su odlučili provesti Turistička zajednica Pule, Grad Pula i brodogradilište Uljanik. Ministarstvo turizma je među 85 razvojnih projekata iz prošlogodišnjeg programa poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam 2013." ovaj projekt ocijenilo kao najvrjedniji i dodijeljena mu je najveća potpora u iznosu od 300 tisuća kuna.

Skira je besplatno ustupio projekt, a radnici Uljanika su se priključili na način da su u slobodno vrijeme montirali rasvjetna tijela na dizalice. U projekt su se uključili i razni donatori, prije svega pulska turistička kuća Arenaturist, ali i Kamgrad i Uniline te drugi donatori. Za osiguranje realizacije projekta Turistička zajednica Pule je podigla kredit od dva milijuna kuna, no gradski proračun ovaj projekt neće koštati ni lipe.

Osvjetljavanje prepoznatljivih dizalica, koje će i dalje biti u funkciji brodogradilišta, naglasit će prepoznatljiv simbol Pule te vrednovati industrijsko naslijeđe putem dizajna rasvjete, igre boja i scenografije. Rasvjetne scene, ovisno o prigodi (Dan grada Pule, Dan državnosti), moći će se mijenjati pa je projekt dobio svjetsku pažnju.

Premijernom osvjetljavanju dizalica prethodit će otvaranje Visualia festivala koji ove godine donosi zanimljiv i atraktivan program. Organizirat će se šetnja ulicama, trgovima i parkovima starogradske jezgre. Posjetiteljima će biti podijeljene lampice, ulična će se rasvjeta ugasiti i krenut će se u 20 sati na "svjetlosno putovanje" od Portarate i programa "Led drummersa", preko Foruma gdje će biti održan program nazvan "Lord of Lightning" te 3D mappinga u Kandlerovoj ulici pa sve do Titovog parka gdje će posjetitelji moći uživati u svjetlećoj instalaciji. Vrhunac je u 22.30 sati kada će se upaliti rasvjeta na Uljanikovim dizalicama. Gledatelji će taj spektakl moći pratiti s rive i Riječkog gata. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter