Danas svečano otvorenje ZOI-ja u Sočiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 17.14 sati počinje ceremonija svečanog otvorenja 22. Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Program je tajna, ali jedno je sigurno. Bit će spektakularno, sa završnim vatrometom. To se moglo vidjeti i poslije generalne probe... Bit će plesa, baleta, klasične glazbe, igre svjetlima, Rusi spremaju nekoliko epizoda koje će dočarati razdoblja ruske povijesti i kulture.

Očekuje se da će otvorenje gledati tri milijarde ljudi i stoga sve mora ići kao po špagi na stadionu "Fisht" i oko njega. Ivica Kostelić nosit će hrvatsku zastavu na otvorenju Igara.

Hrvatska radiotelevizija obavještava gledateljstvo da će ove godine prvi puta prenositi Olimpijske igre u HD (high definition) rezoluciji. U tu svrhu pokrenut će poseban kanal s oznakom "HRT 2 HD" koji će biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T2) platformi, a prijenos ZOI-ja bit će dostupan na HRT 2 i u sadašnjoj, SD (standard definition) rezoluciji.

Dva će kanala imati jednak sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji. Odnosno, naglašavaju s HRT-a, nije riječ o novome TV-kanalu već eksperimentalnom emitiranju u HD rezoluciji. Kanal HRT 2 HD noviji TV prijemnici pronaći će sami kada bude pokrenut, a u slučaju poteškoća potrebno je ručno pokrenuti pretragu. Planirano trajanje eksperimentalnog emitiranja je od 7. do 23. veljače. Novi kanal u HD rezoluciji mogu pratiti svi gledatelji čiji televizori imaju ugrađen DVB-T2 MPEG4 prijamnik ili vanjski DVB-T2 MPEG4 Set-top Box (STB).

Bolji doživljaj gledanja će, ne dvoje na HRT-u, osobito doći do izražaja kod prijenosa sportskih događaja uživo sa ZOI-ja. (Z. HORVAT, S. P.)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter