Danas starta međunarodni program 60. Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kakvo je obljetničko ruho ovogodišnje 60. Pule pokazat će se već pri prvom izlazu pred publiku - danas na Kaštelu počinje Međunarodni program 60. festivala igranog filma u Puli.

Uvodno, već tradicionalnim terminom u 10 sati u kinu Valli Pulica otvara matineje za djecu, a tu će sve do 19. srpnja mali Puljani i gosti moći uživati u najboljim filmovima za djecu. Prvi film je animirani igrani "Ernest i Celestina" redateljskog trija S. Aubier, V. Patar, B. Renner (Francuska, Belgija, Luksemburg), o neobičnom susretu između medvjeda glazbenika i mlade mišice, buduće zubarice.

Ovogodišnje, 60. izdanje pulskog festivala je i prvo u europskom ruhu, a u to ime prijatelj 60. Pule, Europska unija, predstavit će se u Europolisu s 12 dugometražnih i 18 kratkometražnih filmova iz svih zemalja članica EU-a. U 20 sati u kinu Valli počinju projekcije najboljih kratkih filmova EU-a - "Majka" (Matka) iz Poljske te "Skok" (Skok) iz Bugarske.

Nastavak slijedi na Kaštelu u 21.30 sati uz igrane filmove. Tu je talijanska "Najbolja ponuda" (La migliore offerta), ljubavna drama Giuseppea Tornatorea, čija je premijera bila na ovogodišnjem Berlinu. U filmu igraju Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks. Za Tornatorea bi se moglo reći da je gotovo stalni gost pulskog festivala, baš kao što je to i francuski film.

Druga predstava na Kaštelu je upravo francuski "Dvadeset godina razlike" (20 ans d'écart), romantična komedija Davida Moreaua, a glume Virginie Efira, Pierre Niney, Charles Berling, Gilles Cohen, Amélie Glenn. Film je to o 38-godišnjoj Alice i 19-godišnjem Balthazaru, kojemu se, eto, posrećilo.

Malu šetnju kroz povijest pulskog festivala nudi i prigodna izložba u Zerostrasse, koja se otvara u 20 sati, a postavljena je u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter