Danas starta glavni turnir


Prvi put u povijesti Plava Laguna Croatia Open starta odmah poslije Wimbledona. Nakon što je od svibnja, kada su odigrana prva dva izdanja, prebačen u ljeto, pa jedno razdoblje igran u tjednu uoči US Opena, sada je spojen s drugim Grand Slam turnirom. Brojne su poveznice Wimbledona i Umaga, iako je više onih vezanih za - Roland Garros. Od Thomasa Mustera, koji je nakon Umaga s "Concordeom" letio za New York, Juana Carlosa Ferrera, Carlosa Moyje, Rafaela Nadala, Stana Wawrinke, Sergija Bruguere, Novaka Đokovića, spomenimo samo finaliste Umaga (Nadal pobjednik u parovima) koji su podignuli Trofej mušketira u Parizu.

Poveznice s Wimbledonom? Finalist prvog Umaga Goran Ivanišević dočekao jetrijumf 2001. godine. Neki su se, primjerice, upravo vratili iz "All England Cluba". Franko Škugor, 29-godišnjiibenčanin, 289. igrač svijeta, igrao je polufinale u konkurenciji parova s Nikolom Mektićem. Proteklog četvrtka izgubili su od Splićanina Mate Pavića i Austrijanca Maracha sa 17:15 u petom setu. Samo tri dana kasnije Škugor je zaigrao u umaškoj prašini.

Pobjeda od glavnog turnira

- Trebalo mi je malo vremena za prilagodbu, ali išlo bi lakše da sam iskoristio set loptu. Ili da je ATP dao da prvo kolo kvalifikacija igramo poslijepodne. Naime, ima tu još umora, ali zadovoljan sam. U drugom sam kolu, jedna pobjeda dijeli me od glavnog turnira - kaže Škugor, koji se u drugom kolu sastaje s Kennyjem De Schepperom.

Samo zagriženiji sjetit će se da se radi o Francuzu koji je prije četiri godine ni kriv ni dužan prošao u treće kolo Wimbledona (kasnije i u osminu finala) nakon što mu je meč druge runde bez borbe predao - Marin Čilić. Službeno obrazloženje predaje bila je bol u lijevom koljenu, ali ubrzo se doznalo da je pravi razlog pozitivan nalaz doping kontrole obavljene u M?nchenu.

Kasnije se ispostavilo da Čilić nije uopće bio pozitivan na niketamit, već na njegov marker. Međugarac se vratio na Tour poslije četiri mjeseca prisilne stanke.

U danu u kojem je Marin Čilić igrao finale Wimbledona, Kenny De Schepper igrao je kvalifikacije Plava Laguna Croatia Opena na terenu broj četiri! Na terenu na kojem ima gledatelja koji zalutaju ili prolaze prema stadionu.

Srijeda će biti dobra

Škugor je jedini od četiri hrvatska igrača koji je prošao prvo kolo kvalifikacija, u kojima je i četvrtfinalist Hallea, 19-godišnji Rus Andrej Rubljev, koji je u "All England Clubu" iz kvalifikacija došao do drugoga kola.

Kada smo kod Wimbledona, njegov pobjednik 2001. i prije toga triput finalist veliki je promotor umaškog turnira.

- Imamo vrhunski turnir, možda i najbolji ikad. Svaka čast Lawrenceu Frankopanu i Tomislavu Poljaku na ovakvom turniru. Imamo Goffina, Monfilsa, Ćorića, Ivana Dodiga zahvaljujući pozivnici. Možda to skine malo pritiska s Borne. Ponekad on sam stavi najveći teret, ali on zna koliko može, pobjeđivao je ovakve igrače. Uostalom, kad ideš na turnir, ideš ga osvojiti. Bit će to zanimljiv turnir, jako zanimljiv jer bit će svakakvog tenisa - kaže Goran Ivanišević, koji u srijedu sprema ekshibiciju s Patom Cashom, Richardom Krajicekom i Gaelom Monfilsom.

- Srijeda će biti dobra. Uz četiri odlučna meča kvalifikacija, danas će se odigrati i prva dva ogleda glavnog turnira. Program otvaraju Talijan Marco Cecchinato i Francuz Gilles Simon, nakon njih na teren će izaći Ivan Dodig i Rumunj Marius Copil. Dodig jepotonuo na 397. mjesto na ATP ljestvici u pojedinačnoj konkurenciji, Umag je prigoda za uzlet.

(Zlatko HORVAT)

Snimio Milivoj MIJOŠEK











Podijeli: Facebook Twiter