Danas simulacija požara na hidroavionu

Evakuacija i spašavanje putnika bit će prioritet vježbe (Arhiva)
Evakuacija i spašavanje putnika bit će prioritet vježbe (Arhiva)

Danas će od 10 sati pulska ispostava Lučke kapetanije i  tvrtka European Coastal Airlines (ECA) organizirati vježbu na području aerodroma na vodi Pula lociranom unutar luke Pula. Vježba će se održati na temu izvanrednog događaja pri slijetanju zrakoplova uslijed požara motora, a radi obavljanja redovne godišnje provjere postupanja u slučaju izvanrednog događaja na aerodromu na vodi.

Sprječavanje onečišćenja na moru

Osim evakuacije i spašavanja putnika, kao glavne teme odrađivat će se, kao podteme, i rješavanje krizne situacije gašenja požara na zrakoplovu te kontrola i sprječavanje onečišćenja mora uslijed istjecanja goriva iz zrakoplova.

"Budući da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo lani početkom travnja izdala odobrenje za uporabu aerodroma na vodi u Puli te da operator aerodroma na vodi, tvrtka Europski Obalni Avioprijevoznik, izvodi redovne komercijalne operacije prijevoza putnika hidroaviona, provedba ove vježbe imat će sa za cilj izvršiti provjeru koordinacije upravljanja svim službama i primjene standardnih operativnih postupaka te provjera planova uzbunjivanja i interveniranja. Također, jedan od glavnih ciljeva je uočavanje i otklanjanje eventualnih nedostataka i uspostava komplementarnih postupaka interveniranja u provođenju složene intervencije gašenja požara te spašavanja", kažu iz tvrtke ECA.

Povezano sedam aerodroma

Kroz ovu vježbu, napominju, bit će potrebno uspostaviti sustav komunikacije između svih sudionika vježbe, a to su Lučka kapetanija Pula, Lučka uprava Pula, Pomorska policija, Javna vatrogasna postrojba Pula i ECA.

Inače ECA je osnovana 2000. godine i od tada intenzivno radi na povezivanju gradova i otoka duž Jadranske obale hidroavionskim prijevozom. Skraćeno vrijeme putovanja, visoki standard usluge te let na destinacije još nisu posjećene zračnim prijevozom, neke su od prednosti koje pruža svojom uslugom. Kako ističu, želja im je bila stanovnicima hrvatskih otoka olakšati život te osuvremeni hrvatski prijevozni sustav osiguravanjem sigurnog, pouzdanog i cjenovno pristupnog hidroavionskog prijevoza. S komercijalnim letovima startali su 2014. godine, a trenutačno povezuju sedam aerodroma na moru, među kojima je od lani i Pula. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter