Danas se zatvara cesta od Ponte Portona do Vižinade

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta Žudetići na ŽC 5209 od Ponte Portona do Vižinade ova se cesta od danas 16. kolovoza do 24. prosinca zatvara za sav promet. U tom će se razdoblju na dionici dugoj 1,2 kilometra sanirati klizište i u potpunosti obnoviti kolnik, kaže Biserka Griparić voditeljica održavanja i zamjenica ravnatelja Županijske uprave za ceste Istarske županije.

Vrijednost ugovorenih radova je 3,6 milijuna kuna, kaže Griparić, dodajući kako su investitor Hrvatske ceste, izvođač Cesta Pula, projektant je Via-ing iz Pule, a nadzor vrši Učka-konzalting iz Pazina. Županijska uprava za ceste Istarske županije prijavila je osim sanacije klizišta Žudetići i Sovinjak i sanaciju ceste Motovun-Livade. Naime, 2014. Vlada je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala 30 milijuna kuna za sanaciju klizišta na cestama u Republici Hrvatskoj, odredivši da investitor budu Hrvatske ceste, a nakon zaključenja javnog poziva ŽUC-u su odobrena samo sredstva za sanaciju klizišta Žudetići. 

Omogućit će lokalni promet

Radovi će najavljuje Griparić započeti u utorak 16. kolovoza uvjerena kako će završiti u roku koji istječe koncem godine, jer do 31. prosinca 2016. prema ugovoru sve mora biti gotovo. Ona ne dvoji kako će, ako vrijeme bude naklonjeno graditeljima, sanacija klizišta Žudetići biti dovršena i prije roka. Za vrijeme radova cesta će biti zatvorena za sav promet, ali će se, koliko god to budu dopuštali radovi i uvjeti na gradilištu, omogućiti lokalni promet, kaže Griparić.

Nasuprot tomu načelnik općine Vižinada Marko Ferenac negoduje što se cesta Ponte Porton-Vižinada za promet zatvara u jeku turističke sezone i izražava nezadovoljstvo takvom politikom i načinom rada. Dodajući kako je Županijska uprava za ceste ovu dionicu planirala zatvoriti od 7. lipnja do 7. listopada 2016. godine, dakle tijekom cijele turističke sezone, pa je već tada pisao Hrvatskim cestama kako podržava projekt sanacije klizišta Žudetići, ali ne u vrijeme pune turističke sezone, jer se Vižinada sve više profilira kao turistička destinacija.

- Bila bi šteta za sve nas da se ova prometnica zatvori upravo u vrijeme pune sezone, pisao je Ferenac Hrvatskim cestama. Pozvavši se na razgovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg je dobio odgovor kako će "Fond produljiti krajnji rok za iskorištenje sredstava iz opravdanih razloga neizvođenja radova u vrijeme turističke sezone, te je stoga potrebno da Hrvatske ceste, kao korisnik sredstava zatraže od Fonda produljenje roka". (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter