Danas se potapa brod Vis

Arhiva
Arhiva

Danas u 13 sati uz zapadnu obalu Kamenjaka dogodit će se prvo namjensko potapanje broda u Hrvatskoj. Admiralski brod "Vis" Jugoslavenske ratne mornarice, danas u vlasništvu Arsena Brajkovića, u složenoj će akciji biti spušten na dno, 250 metara od obale, na 32 metara dubine, kako bi kod uvale Polje postao atrakcija za privlačenje ronioca na jug Istre. Kako će potapanje broda dugog 85 metara, na kojem je plovio i Josip Broz Tito, izgledati najavio je Brajković jučer na konferenciji za novinare u Puli, gdje je "Vis" i izgrađen 1956. godine.

Elaborat je napravio, rekao je, Đani Dundara iz Uljanika, a prema njemu kombinirat će se punjenje jednog dijela trupa vodom, dok će gornje prostorije koristiti kao zračni jastuk te uz kontroliranu eksploziju natjerati prvo krmu da legne na dno.

- Brod bi trebao pasti na propelere, a onda se pomalo natapati te potonuti kroz sat vremena. Potrebno je da legne na dno kao da plovi, s pramcem prema jugu. Prema svemu što smo poduzeli ne bi se trebalo dogoditi ništa nepredvidljivo, rekao je Brajković. Od ideja do realizacije bilo je potrebno pet godina te će "Vis", naveo je, sada kao primjer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto. Aldo Verbanac, tajnik ronilačkog saveza Istarske županije, kazao je da Talijani svoj prvi brod pokušavaju potopiti već 14 godina, ali i dalje ne uspijevaju.

- Na Malti ih je posljednjih godina potopljeno osam i kažu da imaju 25 posto više prihoda od turizma. Pozicija "Visa" bit će interesantna za sve kategorije ronilaca, a nesumnjivo će utjecati na povećanje dolazaka i noćenja u pred i posezoni, rekao je Verbanac.

Konferenciji je prisustvovao i bivši zapovjednik "Visa" admiral Zdenko Sindičić, u čije je vrijeme i Brajković služio na istom brodu kao mornar.

- Brod je mogao završiti u rezalištu, a to je najtužnije za nekoga tko je služio na njemu - ja kao zapovjednik, Arsen kao mornar - da vidi kako ga netko reže, pali, uništava. Ovako će "Vis" ploviti u nekoj novoj dimenziji. Ljudi će i dalje dolaziti na njega, on će i dalje imati svoju misiju, rekao je Sindičić.

Morski biolog Neven Iveša još je kao tadašnji ravnatelj Javne ustanove Kamenjak s oduševljenjem prihvatio potapanje broda.

- Brod će i opet, kaže admiral, biti u funkciji, ali ne samo ljudima, nego i morskom životu. Na tom će se mjestu razviti živi svijet i očekujem kroz dvije godine procvat podmorskog života. Bit će grupe ronioca koje će gledati povijesne artefakte, ali i one koje traže pojavnost živog svijeta. Inače se ihtiofauna smanjuje kod nas, a to je i veliki minus ronilačkom turizmu, rekao je Iveša.

Brajković je podsjetio na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove, a potom i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, no zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na financijskom tržištu ideja je odjednom sazrijela u nekom sasvim drugom pravcu.

- Lijepo bi bilo zadržati "Vis" kao jahtu, ali s vremenom sam postao svjestan da ja to ne mogu napraviti u Hrvatskoj, niti je itko bio spreman to učiniti, rekao je i naglasio da velika zasluga za realizaciju ovog projekta pripada mnogim malim entuzijastima, dok je izostala potpora jedinica lokalnih samuprava. Jedan od rijetkih koji je pružio pomoć bio je bivši ministar turizma Darko Lorencin, a bez studije utjecaja na okoliš dr. Elvisa Zahtile iz Nature Histrice mnoga bi vrata još uvijek bila zatvorena.

Potapanje će se moći pratiti s obale, a zonu od stotinjak metara oko broda osiguravat će policija i Lučka kapetanija. (Zvjezdan STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter