Danas se pali prva svijeća na adventskom vijencu


Adventsko ili vrijeme Došašća započinje četiri tjedna prije Božića, najranije može započeti 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca. No, ove godine započinje danas, a to znači da ćemo ove nedjelje upaliti prvu svijeću na adventskom vijencu.

Tijekom Došašća se na stolu drži adventski vijenac s četiri svijeće, od kojih svaka predstavlja jednu nedjelju u periodu došašća. Izrada adventskog vijenca najbolja je priprema za uigravanje u božićni ugođaj te odlična metoda opuštanja prije nadolazećeg blagdanskog stresa.

Kršćani četiri svijeće pale već više od 150 godina. Iako su mnogi zaboravili, svaka od njih ima svoje značenje. Prva svijeća ili postilica simbolizira nadu i iščekivanje, druga ili pomirilica znak je mira, treća slavi radost i veselje, a zadnja svijeća simbolizira ljubav. Negdje je običaj dodati i petu, bijelu - Kristovu, svijeću.

Pri oblikovanju vijenca upotrebljavaju se različiti materijali poput mahovine, jabuka, češera, osušenog cvijeća i ukrasa za bor. Za izradu jednostavnog, a svečanog vijenca trebaju vam slamnati obruč, žica za omatanje, bršljan, mahovina, spajalice, debele svijeće, češeri, zlatne niti, grančice, zlatna ukrasna vrpca i zlatna žica za omatanje. Slamnati vijenac možete kupiti ili ga sami isplesti.

Simbolika adventskog vijenca uistinu je čudesna. Krug vijenca, koji nema ni početka ni kraja, kao i zelena boja, simboliziraju Božju vječnost, besmrtnost duše i novi, vječni život koji nam je obećan u Kristu. Sam vijenac može biti načinjen od različitog zimzelenog bilja koje predstavlja neprekinuti ciklus života. Lovor znači pobjedu nad progonom i patnjom, bor, božikovina i tisa besmrtnost, a cedar snagu i ozdravljenje.

Toliko rado korištena božikovina također ima posebno značenje u kršćanstvu. Bodljikavi listovi podsjećaju na Kristovu krunu od trnja, a ako je vjerovati jednoj staroj engleskoj legendi, i njegov je križ bio načinjen od božikovine. Češeri bora, orasi ili sjemenke mahuna koji se koriste za dekoraciju vijenca također su simbol života i uskrsnuća.

Izrada adventskog vijenca zapravo uopće nije komplicirana, a uz četiri svijeće, kolut od plastike ili slame, možete iskoristiti borove grančice te sitne božićne ukrase u bojama prema želji. (Priredila L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter