Danas se otvara Kuća Djeda Mraza u Kašteliru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Već sedmu godinu za redom najljepše mjesto za najmlađe – Kuća Djeda Mraza u Kašteliru – otvara vrata danas u 17 sati, a bogatim će programom uljepšati blagdanske dane i malima i velikima sve do 27. prosinca. Kao i uvijek, bajkovita kuća otvara se dan uoči svetog Nikole jer će mališani tog popodneva postaviti čarape i na radionici izraditi čizmice, kako bih ih sveti Nikola mogao napuniti.

Mališane će dočekati kolači, patuljci i vilenjaci te puno dobre energije. I tako će prva Kuća Djeda Mraza u Hrvatskoj, koju organiziraju Kreativne Kaštelirke Kreke i Općina Kaštelir-Labinci, s radom nastaviti od srijede, kada se očekuje dolazak svetog Nikole s darovima, pa dalje svakog popodneva od 17 do 19.30 sati s raznovrsnim radionicama i igraonicama. Usto, u subotu 9. prosinca u 17 sati za sve curice i dečke, koji budu željeli isprobati nešto drugačije, frizerke će praviti frizure inspirirane rockom i Hollywoodom. Nedjelja popodne rezervirana je za mađioničara Magic Albina i njegovu magičnu škrinju i bojene noktića. U drugom tjednu, koji starta od 14. prosinca, ponovno su svako popodne na rasporedu razne radionice, a najavljene su i lutkarska predstava Osnovne škole Jože Šurana te tzv. "facepainting". Tijekom vikenda, 16. i 17. prosinca, u programu su uz igraonice i radionice i kušanje meda pčelice Maja, učenje pjesmica na talijanskom jeziku, vježbe fitnessa za najmlađe i ponovno lude frizure u režiji frizerki volonterki. Treći tjedan Kuće Djeda Mraza u kojoj mališane dočekuje i Baka Mraz, počinje u četvrtak, 21. prosinca kada se očekuje dolazak Djedice Mraza u pratnji mažoretkinja iz Višnjana i Tara. Dan kasnije nakon radionica bit će ponuđeni kolači iz kuhinje Bake Mraz. U subotu će program obogatiti mini i mladi pjevači Zajednice Talijana Vižinada s prigodnim božićnim pjesama. Kuća će biti zatvorena na Badnjak i Božić, pa vrata ponovno otvara u utorak, 26. prosinca u 16 sati s radionicama, a tako će biti u srijedu, na dan zatvaranja, kada će biti organizirana i dječja novogodišnja nagradna igra.

Ulaznica s kapom za djecu je 20, a za odrasle 10 kuna. Kod ponovnog dolaska treba ponijeti kapu i ulaz će tada biti samo 10 kuna. Čarobni čaj i grickalice ili slatkiši uključeni su u cijenu. Kuća Djeda Mraza ima i svoj profil na Facebooku, gdje se mogu pratiti dnevni programi ili možebitne izmjene.

U srijedu počinje drugi porečki Advent

Svečanim paljenjem lampica u Parku Matije Gupca u Poreču sutra u 17 sati počet će drugo izdanje porečkog Adventa koje će s brojnim besplatnim programima trajati do 7. siječnja. Program počinje već ujutro u 10 sati s predstavom "Pepeljuga" u izvedbi pulskog Teatra Naranča u Pučkom otvorenom učilištu, a nastavlja se popodne u Gupčevom parku s otvorenjem božićnog sajma, paljenjem lampica i dolaskom Svetog Nikole. Slijedi otvaranje Kućice Djeda Mraza, kao ovogodišnje novosti, gdje će se najmlađi družiti s Djedom Mrazom i vilenjacima. Zabavni program startat će u 17.30 sati s koncertom Baredinosaura, a glavna zvijezda večeri na dan otvaranja bit će porečki pjevač Gordan Gregurević - Gogo koji će na pozornici Adventa promovirati svoj prvi CD pod nazivom "Samo ljubav". Uz šest ranije objavljenih singlova, na albumu je i pet novih. Program Adventa nastavlja se već u četvrtak, 7. prosinca s otvorenjem ureda Djeda Mraza i brojnim drugim svakodnevnim sadržajima. Obitelji će najviše oduševiti besplatno klizanje na klizalištu s uključenim najmom opreme i školom klizanja. A maleni neće moći odoljeti ni ostalim zabavnim besplatnim programima za djecu i blagdanskim iznenađenjima koji su na rasporedu svakog vikenda. Božićni ugođaj Adventa oživjet će i gostovanjem najvećih živih jaslica iz Svetog Lovreča. U ponudi je i niz koncerata renomiranih domaćih izvođača poput Vatre, Gustafa, Songkillersa, Meritas i Jelene Radan, Nene Belana i Fiumense, Night Expressa, Cirkusa i brojnih drugih. Za vrijeme trajanja božićnog sajma mirisi i okusi Adventa širit će se iz blagdanski uređenih kućica na kojima će se, uz hranu i piće po prihvatljivim cijenama, moći kupiti i adventski suveniri. Osim na Trgu Matije Gupca, adventski događaji odvijat će se u Učilištu, Gradskoj knjižnici, Vili Polesini i na Trgu slobode.

Fažana: Sveti Nikola sutra na rivu stiže kočijom

Sutrašnjim dočekom Svetog Nikole na rivi počinje bogat program "Prosinac 2017. u Fažani" koji je na radost mališana i ostalih mještana pripremila Općina Fažana. Program će se tijekom mjeseca odvijati na tri lokacije - na Titovoj rivi i na Trgu sv. Kuzme Damjana, ali najčešće na toplom u Multimedijalnom centru Fažana.

Sveti Nikola, kako mu i kalendar nalaže, stiže u srijedu 6. prosinca, na rivu dolazi u 10 sati i to kočijom s upregnutim konjima. Mališanima fažanskih vrtića donosi slatkiše, ali i priče koje im je spreman ispričati. U subotu 9. prosinca u MMC-u će se održati završna produkcija Društva naša djeca iz Fažane na kojoj će izvesti plesnu predstavu godišnjih koreografija uz nastup gostiju. Početak je u 17 sati. U četvrtak 14. prosinca, također u MMC-u, u 17 sati počinje finalna večer "Smotre talenata naše Općine" u pjevanju, sviranju i plesu za djecu i mlade. Kao gosti nastupit će pobjednik vodnjanskog festival mladih pjevačkih talenata "3, 2, 1…Pjevaj!", ali i gosti iznenađenja. Program u MMC-u nastavlja se u nedjelju 17. prosinca gdje u 17 sati počinju Susreti KUD-ova, a tom će prilikom uz domaćine nastupiti i skupine Fažani pobratimljenih općina i gradova. Od srijede 20. prosinca u MMC-u kreće ciklus završnih predstava za Božić, uz doček Djeda Mraza i podjelu paketa za predškolarce i školarce. Mališani Dječjeg vrtića Sunce iz Fažane predstavu će imati u srijedu 20. prosinca s početkom u 17 sati, niži razredi Osnovne škole Fažana u četvrtak 21. prosinca s početkom u 18 sati, a polaznici Dječjeg vrtića More iz Valbandona u petak 22. prosinca u 17 sati. Za Badnjak, 24. prosinca, na Titovoj rivi će od 10 do 12 sati biti organizirana marenda uz bakalar i kroštule, a 29. prosinca od 13 do 19 sati pod šatorom na Trgu sv. Kuzme i Damjana bit će upriličeno druženje mještana uz domjenak i ples uoči dočeka Nove godine.

U utorak na sjever Istre stiže Sveti Nikola

Dobrodušnog djedicu bijele brade s nestrpljenjem očekuju i na sjeveru Istre gdje mu danas spremaju doček. U zabavnom programu sudjeluju polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin", pjevači i plesači buzetske Udruge "Mali veliki mikrofon" kao i Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te pjevači i band Srednje škole, maskote likova iz poznatih bajki i Disneyevih crtića, klaun Marek, Cile One Man Band, Mali limeni orkestar KUD-a "Renato Pernić" Roč, mađioničar Stefano, Duo On air - Ivana&Siniša.

Program započinje u 17 sati na trgu Fontana, malim božićnim sajmom na kojemu će domaći proizvođači nuditi svoje proizvode, kolače, sireve, med, rakijice, čokolade i druge slatkiše te ručno izrađene božićne ukrase. Sveti Nikola će zajedno s djecom na trgu, odbrojavanjem upaliti blagdansku rasvjetu, a na Fontani će se upriličiti prigodni program u veselom ritmu, uz pjesmu i ples.

Mališani će se moći zabaviti i u Jum&Joy dvorcu, fotografirati sa Svetim Nikolom i veselim maskotama. U pripremi je bogata prosinačka ponuda za velike i male, od tople čokolade, čaja, kuhanog vina, kobasica u toplom kruhu, do kolačića, fritulica, palačinka i bombona. Organizatori prosinačkog sadržaja kojim će i Buzet zakoračiti u najljepše doba godine su Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", komunalno poduzeće "Park", Turistička zajednica i Udruga "Mali veliki mikrofon", a pokrovitelj Grad Buzet. Za blagdanski ugođaj, uređenjem pozornice, pobrinut će se i Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama Istre - Poludnevni boravak Buzet. Zbog dočeka Svetog Nikole danas poslijepodne bit će zabranjen promet na cesti od banke do kružnog toka. (T. KOCIJANČIĆ, Z. STRAHINJA, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter